Jos ilta- ja viikonloppupäivysty lähtee Lieksasta, kiireelliset tapaukset on tarkoitus hoitaa ensihoitoa kehittämällä ja vahvistamalla. (Kuva: Ville Miettinen)

Lieksan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että se ei hyväksy sote-kuntayhtymä Siun soten yt-neuvotteluissa linjatuista säästötoimenpiteistä perusterveydenhoidon ilta- ja viikonloppuvastaanoton lopettamista Lieksassa.

-Ei osana yt-menettelyä, eikä muutoinkaan. Terveydenhuoltopalvelujen osalta kysymys on tämän kaupungin elinvoiman turvaamisesta, sanoo Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen Kuntalehdelle.

Siun sote tavoittelee yt-neuvottelujen toimenpiteillä 20 miljoonan euron säästöjä. Tästä 17 miljoona kohdistuu keskitettyihin palveluihin ja 3 miljoonaa kohdistuu kuntiin. 3 miljoonasta arviolta 800 000-900 000 euroa osuu Lieksaan, sanoo Määttänen.

Yt-neuvottelujen seurauksena Lieksassa on tarkoitus toteuttaa mittava toimitiloihin liittyvä järjestely ja selvittää röntgenpalvelun jatko. Tavoitteena on myös keskittää lastensuojelun laitoshoidon sijoituksia Pohjois-Karjalassa Joensuun seudulle muodostettavaan lastensuojeluyksikköön.

Ja siis lakkauttaa ilta- ja viikonloppuvastaanotto perusterveydenhuollossa.

”Perheet alkavat miettiä, onko tämä hyvä asuinpaikka”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuulostaa hyvin tutulta. Samoin Haminassa oli laadukkaat lähipalvelut ja henkilökunta ja asukkaat sekä hoidettavat tyytyväisiä.
    Ongelmia näyttää olevan Siun Sotessa ja Eksotessa. Kymsotessakin, Vaasassakin.

    Olisiko edullisuuden syy siinä, että pienellä johtaja-arsenaalilla päästään samaan kuin isossa organisaatiossa suurella johtaja-arsenaalilla ja suurilla palkoilla.

    Haminassa ikäihmisten palvelut olivat ensimmäisinä karsintalistoilla.

    Jotenkin tuntuu tuo oman kunnan äänen kuuluville saanti näissä organisaatioissa mahdottomalta. Mitä se sitten on kun suuret maakunnat aloittavat.
    Jos Kymsoten kaltaisessa organisaatiossa on yksi hallitusedustaja, hänen ylikävelynsä on vaivatonta.

    Kehittyä pitää….mutta jos se kehittyminen tuleekin kalliimmaksi – onko siinä järkeä?

  2. On hyvin valitettavaa, että terveydenhuollon palvelut keskittyvät. Lieksan lkaupunginjohtaja sanoo avinasian. Hyvät ja tarpeiden mukaan tarjolla olevat terveyspalvelut ovat elinvoima- ja imagotekijä. Turvallisuuden tunne on tärkeä asia.

    Ilta-ja viikonloppupäivystykset ovat mielestäni myös kokonaistaloudellisesti edulllisia hajautettuina. Ei tarvita pitkiä matkoja maakuntakeskuksiin, joissa varsinkin epidmia-aikoihin ovat epäinhimilliset poitilasruuhkatkin.

    Kun ambulanssit ovat pitkillä matkoilla maakuntakeskuksiin, on se myös pois nopeasta hälytysvalmiudesta. Kuljetuksetkin myös maksavat, onko näistä laskelmia tai maakuntakeskuksiin yksityisten tekemistä matkoista, kun hoitoa ei saa kotipaikkakunnalta.
    Lisäksi on vaara, että mennään lääkäriin liian myöhään, kun ei haluta lähteä pitkälle matkalle niin helposti kuin mentäisiin omaan terveyskeskukseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä