Kodinhoitoapua kuuluu saada, jos arjen pyörittäminen perheessä käy vaikeaksi. Syinä voivat olla vaikkapa vanhemman masennus tai jatkuvasti vanhempia valvottava pieni lapsi.

 

– Suurin osa työstä on ihan tavallista lastenhoitoapua. Esimerkiksi jos on vähän väsynyt ja masentunut äiti, niin hän pääsee lepäämään. Voimme myös antaa ohjausta ja neuvontaa, kertoo Ylen haastattelema Espoon kaupungin perheneuvoja Minna Helsingius työstään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



 

 

Kuntien välillä eroja

 
20 vuodessa kodinhoitoapua saavien lapsiperheiden määrä on romahtanut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikön Mikko Orasen mukaan ennaltaehkäisevän työn alasajo on huolestuttavaa.
 
– Näillä palveluilla voitaisiin auttaa kriittisessä kohdassa ja voitaisiin hyvinkin pienellä satsauksella estää se, että tilanne pääsisi pahentumaan. Jos tällaista apua ei ole käytettävissä, tilanne voi vähitellen pahentua, hän sanoo.
 
Kuntien välillä on selviä eroja. Toisissa kunnissa vain vähän yli puoli prosenttia lapsiperheistä saa kodinhoitoapua, kun toisissa yli kolme prosenttia on avun piirissä.
 
 
Ennaltaehkäisy säästäisi rahaa
 
Joissakin kunnissa kodinhoitoapua saavat ainoastaan lastensuojelun asiakkaat. Tämä ei ole Kuntaliiton erityisasiantuntijan Aila Puustinen-Korhosen mukaan ollut lain tarkoitus.
 
– Kotipalveluhan on hirvittävän paljon edullisempaa kuin raskaammat palvelut, joiden käyttöä niillä voitaisiin estää. Hyvin ajoitetulla varhaisella tuella ongelma voi poistua eikä myöhemmin tarvita raskaampia palveluja, hän muistuttaa.
 
Kunnat ovat kuitenkin ajaneet ennaltaehkäisevää toimintaa alas 1990-luvun lamasta lähtien. Eivätkä lapsiperheet ole ainoita kodinhoitoapua tarvitsevia.
 
– Näistä samoista vähistä resursseista tarjotaan palveluita myös vanhuksille, jotka tarvitsevat apua kotitöissä, Puustinen-Korhonen muistuttaa.
 
Orasen mukaan kunnat täyttävät juuri ja juuri lain kirjaimen, mutta lain henki jää täyttämättä.
 
– Kyllähän melkein kaikissa kunnissa näitä palveluita on, mutta se määrä on ihan riittämätön. Kuitenkin on joitakin kuntia, jotka ovat selkeästi lähteneet panostamaan tähän ja saatu sillä myönteisiä tuloksia, Oranen huomauttaa.
 
(KL)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*