Tutkimuksen teki KAKS:lle TNS Gallup Oy.

Tutkimusta varten haastateltiin 1 155 henkilöä 15-74 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Ahvenanmaalaisia ei otettu mukaan.

Tutkimuksen mukaan enemmän kuin joka toinen (52%) suomalainen suhtautuu kielteisesti siihen, että oma kunta liitettäisiin naapurikuntaan tai -kuntiin. Vajaa kolmannes (30%) suhtautuu taas liitokseen myönteisesti.

Kuntaliitoksiin suhtaudutaan nyt aiempaa kielteisemmin, sillä vuonna 2008 liitoksille myönteisiä oli lähes puolet (48%).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntaliitos viehättää keskimääräistä useammin kokoomuksen (43%) ja demareiden (41%) kannattajia. Näiden puolueiden kannattajat kuitenkin jakaantuvat kahtia suhtautumisessaan kuntaliitoksiin: vastustajia löytyy yhtä paljon kuin kannattajia.

Perussuomalaisten (64%) ja keskustan (63%) kannattajien enemmistö torjuu oman kunnan liitoksen naapurikuntaan. Alueellisesti eniten kuntaliitoksia vastustetaan Etelä-Suomessa (55%) ja Pohjois-Suomessa (54%).

Tutkimuksen mukaan kuntaliitosten kannatus kasvaa, mitä varttuneemmasta vastaajasta on kyse. Liitokset saavat kannatusta myös korkeasti koulutetuilta.

Kuntaliitoksia vastustetaan keskimääräistä enemmän maaseudulla ja taajamissa. Pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa ei suhtauduta liitoksiin yhtä jyrkästi.

Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttia suuntaansa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*