Kalasataman rakentamisessa on huomioitu hiilineutraaliustavoitteet. Kuva: Ville Miettinen.

Helsingin ilmastotavoitteet ja älykäs kaupunkikehitys ovat kuluvan vuoden aikana saaneet paljon kansainvälistä näkyvyyttä. Syksyllä julkaistussa maailmanlaajuisessa älykaupunkivertailussa Helsinki oli toinen.

Smart City Index 2020 -vertailussa monen eurooppalaiskaupungin sijoitus laski, mutta Helsinki nousi kahdeksannelta sijalta kolmen kärkeen. Vertailussa on mukana 109 kaupunkia.

Keskiviikkona 14. lokakuuta myös yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoitti Helsingin kaupunkikehityksestä laajassa artikkelissa, joka käsittelee älykaupunkikokeiluja, ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja ja kaupunkilaisten elämää helpottavia palveluja. Jutussa mainitaan Helsingin tavoite tulla maailman toimivimmaksi kaupungiksi.

Ajankohtaisista teemoista esiin nousevat kaupunkilaisten osallistava budjetointi ja Helsinki Energy Challenge. Energiakilpailussa kaupunki haastoi innovaattorit kehittämään kestäviä lämmöntuotannon ratkaisuja. Pääpalkintona on miljoona euroa.

Yhdysvaltalaislehden haastatteluissa ovat mukana niin asukkaat, kaupunkikehittäjät kuin yritystenkin edustajat. Näkyvyyttä saavat Kalasataman robottiautot, yhteiskäyttötilat, kuljetusrobotit, jaetut sähköautot, kattosaunat ja asuntojen uusiutuvat energiaratkaisut. Lopussa Helsinkiä kehuu myös autonsa sähköpyörään vaihtanut elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki. Kaurismäen mukaan vielä 30 vuotta sitten kaupungissa vallitsi ”neuvostolainen synkkyys”. Nyt Helsinki on kuitenkin ”kansainvälinen” ja ”avoin uusille ideoille”.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki on ilahtunut, että kaupungin ponnistelut kestävän kehityksen ja digitalisaation puolesta saavat kiitosta maailman huippumedioissa.

– Helsingin tavoite on kehittää skaalattavia ratkaisuja maailman ongelmiin. Se, että Helsingin kunnianhimoisesta työstä kirjoitetaan, houkuttelee Helsinkiin huipputason osaajia ja yrityksiä, apulaispormestari sanoo.

Kalasatama: esimerkki sujuvasta asumisesta

Artikkelissa tuodaan esiin asumisen monipuolisuutta Helsingissä vuokra-asunnoista yksityisomisteisiin asuntoihin. Keskiössä on Kalasatama, joka toimii Helsingin mallialueena ilmastoratkaisuille ja fiksulle kaupunkikehittämiselle. Kaupunkikehittämisen yhteydessä kerrotaan myös Kalasatamassa tehtävistä kokeiluista, joilla hankitaan oppeja ja tietoa uusista kaupunkiratkaisuista, joita ei ole vielä markkinoilla.

Jutussa esitellään Kalasataman ryhmärakentamiskohdetta Sumppia, jossa asukkaat suunnittelivat itse unelmiensa kerrostalon rakennuttajan ja konsultin avulla. He toivat taloon muun muassa uusiutuvaa energiaa sekä yhteisöllisiä jaettuja tiloja.

– Kalasatamassa nähdään esimerkkejä siitä, miten asukkaat ovat voineet itse vaikuttaa asuintaloonsa sen suunnitteluvaiheessa. Näin muun muassa jaettuja tiloja on osattu rakentaa enemmän, kertoo artikkelissa haastateltu Fiksu Kalasatama -hankkeen projektipäällikkö Maija Bergström Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Esimerkkinä sujuvasta arkielämästä toimii myös kokeilu, jossa robotti kuljettaa ruoka-annoksia kauppakeskus REDIstä asukkaiden kotiin Majakka-tornitaloon ja uusi jätteenkeräysjärjestelmä. Sen avulla jätteet lajitellaan suoraan säiliöihin, joista ne kulkeutuvat maanalaisia putkia pitkin jätteiden keräysasemalle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä