Miira Riipinen sanoo luottavansa kuntien kykyyn tehdä ilmastotyötä, mutta kunnat ja kaupungit eivät selviä ilmastokriisistä yksin, vaan tueksi tarvitaan niin valtiota kuin EU:ta. Kuva videohaastattelusta

Kuntaliitto esittää yhtenä viestinään tulevalle EU-vaalikaudelle, että EU:n on kunnioitettava Kuntien itsehallinnollista roolia maankäytössä ja kaavoituksessa. EU haluaisi vauhdittaa vihreän siirtymän mukaisia hankkeita, investointeja ja luvitusta.

”Alueellinen ja paikallinen alueidenkäytön suunnittelu eli kaavoitus ei kuulu EU:n toimivaltaan, joten EU:n vihreän siirtymän säännösten tulee tukea – ei sitoa – paikallista alueiden suunnittelua. Kunnat toimeenpanevat EU:n vihreää siirtymää. Kuntia tulee kuulla ja antaa mahdollisuudet hoitaa tätä tehtävää”, Kuntaliiton viesti EU-vaalikaudelle kuuluu.

Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen käyttää tämänhetkisestä asetelmasta sanaa ”valtataistelu”.

Kunnan maapolitiikka ja kaavoitus on suomalaisen kunnallisen itsehallinnon ydintä, Riipinen muistuttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Meillä perustuslaissa on ihmisille turvattu oikeus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon, ja kaavoitus on yksi keskeinen elementti jolla sitä toimeenpannaan. Ja siinä on toimivalta kunnilla.

– Päättääkö EU mihin ja missä järjestyksessä johonkin kaupunkiin ja kuntaan rakennetaan ja mitä, vai päättääkö kunta – tässä on vähän valtataistelu.

Kuntien asemaa tässä taistelussa ei vielä tiedetä, Riipinen sanoo.

– Kokonaisuus on vielä hahmottumatta. Nyt me vasta Suomessa mietimme, mihin kansalliseen ympäristölainsäädäntöön laitamme tätä sisään ja miten se käytännössä toteutetaan.

– Esimerkiksi kaivoslaissa annettiin kunnille toimivaltaa. Nyt huolena on, että tuleeko EU-lainsäädäntö joka sanoo, että kyllä se kaivos sinne tulee. Monet kunnat haluavat sen kaivoksen, mutta toisaalta kunta voi haluta vaikka luontomatkailua tai muuta. Tämä on vielä näkemättä, tämä on huolenaihe ja me haluamme nostattaa keskustelua tästä. Ja tämä on EU-vaaleissa asia, jota kannattaa miettiä, Riipinen sanoo videohaastattelussa.

EU:n lainsäädännöstä merkittävä osa on ympäristölainsäädäntöä, josta puolestaan merkittävä osa Suomessa toimeenpannaan kunnissa ja kaupungeissa.

Kuntaliiton helmikuussa julkistaman selvityksen mukaan kunnanhallitusten päätösasioista 45 prosenttia liittyy suoraan tai välillisesti EU-säädöksiin. Kuitenkin esimerkiksi Helsingin kaupungin lautakuntien ja johtokuntien esityslistojen asioista peräti 76 prosenttia liittyi EU-säädöksiin.

Katso video, jossa Miira Riipinen arvioi EU.n ympäristölainsäädännön merkitystä kuntien näkökulmasta ja tulevien vaalien painopisteitä laajemminkin:

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*