Julkisia hankintoja tehtäessä on tarkasteltava tarpeita monista eri näkökulmista. (Kuva: Pixabay)

Hankintoja voidaan tarkastella muiden muassa arvioimalla, miten ne täyttävät ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteet.

Alueellisia eroja on esimerkiksi vähähiilisyyden huomioimisessa. Tässä suhteessa kuusi maakuntaa jää hankinnoissaan alle kansallisen keskiarvon. Parhaiten vähähiilisyyden huomioineen maakunnan, Pohjanmaan, vähähiilisyyden heikoimmin huomioineen maakunnan, Kanta-Hämeen, ero on lähes 20 prosenttiyksikköä.

Samankaltaisia tuloksia on myös muun muassa luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa.

Nämä tiedot selviävät valtiovarainministeriön tiedotteesta, joka nostaa esiin Valtiokonttorin tutkihallintoa.fi-palvelun. Uudessa julkisten hankintojen digitaalisessa palvelussa on avointa tietoa julkisista hankinnoista, VM tiedottaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tietoa myös kansalaisille

Monilla alueilla Suomessa on omaksuttu kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteet osaksi hankintojen tekemistä ja johtamista.

Alueilla on huomioitu pienten ja keskisuurten yritysten osallistumismahdollisuudet julkisissa hankinnoissa. Tässäkin kuitenkin on vielä kehitettävää, sillä esimerkiksi Kymenlaakso jää 10 prosenttiyksikköä alle kansallisen keskiarvon.

Lisäksi VM tiedottaa, että uudella palvelulla seurataan sitä, miten kansallinen hankintastrategia on onnistunut ja millaisia vaikutuksia sillä on saatu aikaiseksi.

Avoimen datan tarkoitus on lisätä julkisen hallinnon läpinäkyvyyttä, kun esimerkiksi media, tutkijat ja kansalaiset pääsevät entistä paremmin käsiksi julkisia hankintoja koskeviin tietoihin.

Myös hankintoja tekevät tahot, kuten valtio, kunnat ja hyvinvointialueet sekä päätöksentekijät voivat hyödyntää palvelua organisaationsa hankintojen johtamisessa ja kehittämisessä.

Hankintoja johdetaan tiedolla

Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton Hankinta-Suomi-ohjelma laati vuonna 2020 kansallisen julkisten hankintojen strategian.

Strategia koostuu kahdeksasta kehitettävästä osa-alueesta, joita ovat strateginen johtaminen, hankintataitojen kehittäminen, tiedolla johtaminen ja vaikuttavuus, toimivat hankinnat, innovaatiot sekä taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys.

VM:n tiedotteessa kerrotaan myös, että edellä mainittuun strategiaan on liitetty mittaristo, jolla kehitystä mitataan. Tutkihallintoa.fi-palvelun digitaalinen näkymä julkisista hankinnoista sisältää tätä strategian mittaristolla saatua tietoa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*