Kunnat edistävät päästövähennystavoitteitaan esimerkiksi erilaisilla energiaratkaisuilla. Kuva: Ville Miettinen

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti maanantaina (9.8.) ilmastonmuutosraporttinsa, joka selventää ilmastonmuutoksen jo aiheuttaneen peruuttamattomia muutoksia.

Ensin kauden varavaltuutettuna toiminut ja nyt toisen kautensa Tampereen kaupunginvaltuutettuna aloittava Vilhartti Hanhilahti (kesk.) sanoo raportin olevan ajankohtainen muistutus ilmastotyön tärkeydestä.

– Tässä raportissa oli selkeästi esillä, miten ilmastonmuutos jo vaikuttaa. Olemme jo liikkuvassa junassa.

Hanhilahti kertoo, että noin 242 000 asukkaan Pirkanmaan maakuntakeskus on pystynyt leikkaamaan omia päästöjään jo tuntuvasti –  strategiansa viitoittamalla tiellä.

Lisäksi yritysten kanssa on luotu päästövähennystavoitteita, hän muistuttaa.

– Päättäjien keskuudessa on mentaliteetti, että haluamme tehdä ympäristötekoja nopeasti ja kunnianhimoisesti Tampereella.

Taloudellinen puoli on huomioitava

Hiilijalanjäljen pienentäminen vaatii yleensä enemmän töitä isommissa kaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa, Hanhilahti sanoo.

– Kun on esimerkiksi paljon liikennettä ja teollisuutta, niin päästövähennykset vaativat paljon erilaisia toimia.

Ilmastotyötä tehdessä on arvioitava sen kokonaisvaikutuksia.

– Meidän on tehtävä sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta kestäviä päätöksiä.

Joidenkin mielestä ilmastotyötä tehdään jo liiankin kunnianhimoisesti kunnissa, Hanhilahti tietää.

”Meillä on jo ensioireita”

Kun Kimmo Tiilikainen toimi asunto-, energia- ja ympäristöministerinä (2017-2019), Hanhilahti toimi hänen erityisavustajanaan energia-asioissa.

Ilmastonmuutoksen kehitystä seurannut Vilhartti Hanhilahti näkee, että IPCC:n tuore raportti alleviivaa, miten tarpeellista työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on.

– Kun katsoo tätä raporttia, niin tulevat sukupolvet varmasti kiittävät muutoksen hillitsemiseksi tehdystä työstä. Meillä on jo ensioireita ilmastonmuutoksesta.

Lumijoen kunta panostaa aurinkoenergiaan

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Lumijoen kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen kertoo, että reilun 2 000 asukkaan kunnassa ilmastotyötä on ollut hyvä tehdä.

Tampereen tavoin Lumijoki kuuluu Suomen Hinku-kuntien joukkoon. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Hinku-verkosto perustettiin vuonna 2008.

Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Kunnat kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin.

– Olemme saaneet tehtyä tarvittavia toimenpiteitä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana. Kunta on hankkinut sähköautojen latauspisteitä. Meillä on aurinkopaneeleita asennettuna ja niitä on tulossa lisää. Lumijoki on aurinkoinen paikka ja hyödynnämme sitä.

– Kaikki olemme mukana ympäristöhengessä.

Päästövähennystavoitteiden saavuttaminen ei toteudu käden käänteessä.

– Lumijoki on maaseutupitäjä ja meillä on paljon alkutuotantoa. Mietimme, miten voisimme esimerkiksi maataloustuotteiden jalostusastetta nostamalla vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Lumijoki on panostanut kouluruokailun yhteydessä luomuvaihtoehtoihin.

– Olemme onnistuneet lisäämään merkittävästi luomuruoan osuutta kouluruokailussamme.

Myös joukkoliikenteeseen on satsattu Lumijoella.

– Meillä on hyvä joukkoliikenne Ouluun ja lähiseudun kuntiin. Pyöräilyynkin kannustamme kuntalaisia eri tavoin.

Juttua muokattu 9.8. kello 22, Vilhartti Hanhilahden sukunimi korjattu kappaleessa, joka on heti ensimmäisen väliotsikon jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*