Valiokunta-podcastissa kuullaan näkemyksiä vastuulliseen matkailuun eri tavoin vilkkaista matkailukunnista Utsjoelta ja Lahdesta. UTsjoki tähtää vastuullisen matkailun huipulle, Lahti on puolestaan juuri valittu Euroopan parhaaksi kestävän matkailun matkailukohteeksi. (Kuva: Marko Pekkanen)

Elämää on myös meidän jälkeemme ja meidän velvollisuutemme on jättää maapallo ja omat alueemme sellaiseen muotoon, että myös tulevat sukupolvet pystyvät harjoittamaan elinkeinojaan, muistuttaa Valiokunta-podcastin uudessa jaksossa Visit Lahden projektipäällikkö Arto Asikainen.

Lahden seudun kestävän matkailun ohjelmavastaavana toimiva Asikainen ja Utsjoen kunnan vastuullisen matkailun hankkeen projektipäällikkö Sonja Sistonen keskustelevat podcastissa vastuullisen matkailun olemuksesta.

Utsjoki on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta, vilkas matkailukunta jossa vastuullisuus matkailussa näkyy niin sosiokulttuurisena näkökulmana kuin ympäristönäkökulmana.

-Tavoitteemme on että matkailu Utsjoelle tukee saamelaiskulttuuria. Olemme miettineet, kuinka sitä voitaisiin edistää, ja pyrimme siihen että matkailijat tietävä mahdollisimman paljon saamelaiskulttuurista jo ennen kuin saapuvat paikalle.

Käytännössä tietoisuutta tarvitaan esimerkiksi porojen kohtaamisessa. Utsjoella porot eivät ole tottuneita ihmisiin, kuten kenties eteläisemmässä Suomessa ovat.

-Suurin osa poroista on tosi arkoja, koska ne elävät melkein koko ajan tunturissa eivätkä ole varsinaisesti tottuneet ihmisiin. Koetamme matkailijoillekin kertoa, että porot tulisi jättää rauhaan, ettei häiritä niiden syömäpuuhia ja muita puuhia.

Lahden seutu puolestaan valittiin 10 parhaan eurooppalaisen matkailukohteen joukkoon tänä vuonna ja samalla Euroopan parhaaksi kestävän matkailun matkailukohteeksi. Lisäksi Lahti toimi Euroopan ympäristöpääkaupunkina vuonna 2021. Podcastissa Arto Asikainen avaa tekijöitä ”ympäristömenestyksen” taustalla.

Vaikka matkailun vastuullisuus voi vielä tällä hetkellä olla kunnalle valttikortti, tulevina vuosina siitä tulee pikemminkin itseisarvo, jota matkailijat odottavat kunnalta, Asikainen ennustaa.

Myös Utsjoki haluaa ”menestyä” vastuullisessa matkailussa ja pyrkii sen ”huipulle”.

-Näen itse, että se on lähinnä teoreettinen huippu. Vastuullisuus ja vastuullinen matkailu ovat asioita, joita pitää jatkuvasti kehittää. Tavallaan ikinä ei olla maalissa, mutta sinne voi tähdätä. Huippua ei voi määritellä, koska jos tänään määrittelee sen niin se on jo huomenna eri, Sonja Sistonen sanoo.

Valiokunta-podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundClodissa, iTunesissa ja Suplassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*