Visit Finland Harri Tarvainen
Monipaikkatyössä voi yhdistää halutessaan vapaa-ajan harrastukset helposti arkeensa. Kuva: Visit Finland Harri Tarvainen

Etätöissä olevan henkilöstön osuus yleistyy erityisesti henkilömäärältään isoissa yrityksissä, palveluissa ja Uudenmaan yrityksissä. Neljännes yrityksistä aikoo lisätä monipaikkaista työskentelyä pysyvästi, kertoo Suomen Yrittäjien tuore Yrittäjägallup.

– Koronakriisi jätti pysyvän jälkensä työelämään. Monipaikkatyö on tullut suomalaiseen työelämään vahvasti jäädäkseen, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen järjestön tiedotteessa.

Monipaikkaisen työn pysyvää lisäämistä ennakoivat henkilömäärältään suurimmat, pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimivat sekä yritykset, joissa yrittäjät ovat nuorimpia.

Etätöiden tekeminen on ollut korona-aikana yleisintä suurissa yrityksissä ja pääkaupunkiseudulla. Monipaikkatyötä edelleen lisäävien yritysten osuus on jonkin verran pienempi kuin vuosi sitten.

Pentikäinen huomauttaa tiedotteessa, että jos monipaikkatyö luo arvoa työnantajalle ja työntekijöille, siihen kannattaa antaa mahdollisuuksia. Tästä voi tulla työnantajalle kilpailuetu, kun osaavasta väestä on yhä kovempi kilpailu.

Yrittäjägallupissa kysyttiin, miten etätyöt ovat vaikuttaneet yrityksen toimintaan. Etätöiden teko on lisännyt myönteistä suhtautumista monipaikkatyöhön ja johdon merkitystä.

Vähemmän sairauspoissaoloja

Yritysten arvioiden mukaan työn tuottavuus on lisääntynyt. Sairauspoissaolot sekä kiire ovat vähentyneet.

Toisaalta myös ideointi on vähentynyt, ja ongelmat työn ja vapaa-ajan erottamisessa sekä työhön liittyvissä tekniikoissa ovat lisääntyneet.

– Työyhteisössä tarvitaan kohtaamisia ja yhteistä tekemistä myös etätöissä oleville. Toimiva työyhteisö rakentuu yhdessä tekemisestä, mutta tietenkin niin, että yksilön tarpeille on tilaa, Pentikäinen toteaa tiedotteessa.

Lue lisää Kunnat tarjoavat yhteistyötiloja jopa ilmaiseksi – Etätyötila voi houkutella uusia asukkaita

Etätyö toi uudet pelisäännöt kuntatyöpaikoille – Miten toimitaan Varkaudessa, Kaarinassa ja Kouvolassa?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä