Myös pienet puolueet haluavat valtuustopaikkoja. (kuva: Sonja Eloranta)

Eduskunnan ulkopuolisista puolueista kaikki muut paitsi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue asettavat ehdokkaita kuntavaaleihin.  Nykyisissä valtuustoissa edustajia on vain SKP:lla.

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Petra Packalén sanoo, että puolueen tavoitteena on ylittää viime vaalien ehdokasmäärä ja vaalimenestys. Tuolloin ehdokkaita oli kolmisensataa. Valtuustopaikkoja kertyi yhdeksän ja ääniä koko maassa 11 174.

– Ehdokkaitten suhteen tavoitteessa ei ihan vielä olla, mutta parin viimeisen viikon aikana ehdokashankinta on selvästi vilkastunut, Packalén kertoo.

SKP:n tavoitteena on saada listoille aiempaa enemmän maahanmuuttajia, naisia ja nuoria.

– Saamme ehdokaslistoja myös sellaisiin kuntiin, joissa emme olleet viime vaaleissa lainkaan mukana, muun muassa Porvooseen.

Puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen on ehdolla Helsingissä. Puolueen ainoa valtuutettu Helsingissä, puoluetta 1990–2013 johtanut Yrjö Hakanen asettuu jälleen ehdolle. Hakanen on ollut Helsingin valtuustossa vuoden 2004 vaaleista lähtien.

Kommunistisen Työväenpuolueen (KTP) puheenjohtaja Mikko Vartiainen kertoo, että puolueen tavoitteena on asettaa ehdokkaita noin 30 kuntaan.

– Tilanne on kuitenkin vielä auki, emme pysty vielä tarkasti sanomaan kuinka monta ehdokasta saamme ja kuinka moneen kuntaan, Vartiainen sanoo.

– Me olemme kommunisteja, eivätkä vaalit porvarillisen demokratian osana ole meille kaikkein tärkein asia politiikassa. Näemme vaalit lähinnä paikkana tuoda omaa aatettamme esille.

Vartiainen asettuu itse ehdolle Porvoossa. Puolueella ei ole viime aikoina ollut valtuustopaikkoja. Viime vaaleissa ääniä kertyi koko maassa 704.

Puoluerekisteristä kertaalleen poistettu ja sinne viime kesänä palannut piraattipuolue asettaa ehdokkaita ainakin 25 kunnassa. Puolueella ei ole vielä koskaan ollut yhtään valtuutettua.

– Aika varma olen siitä, että huhtikuun vaaleissa saamme valtuuspaikkoja. Ainakin Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä meillä on mahdollisuus läpimenoon, Helsingissä ja Jyväskylässä mahdollisuudet ovat ehkä kaikkein parhaimmat, kertoo puolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi, joka asettuu itse ehdolle Jyväskylässä.

Piraattipuolue sai 2012 kuntavaaleissa koko maassa yhteensä 5986 ääntä.

Kansallisesta viskipuolueesta tuli liberaalipuolue

Kansallisen viskipuolueen nimellä vuosi sitten rekisteröitynyt puolue on nykyisin nimeltään Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p. Nimi vaihtui viime kesänä. Puolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä kertoo, että puolueella on vaaleissa useita kymmeniä, ehkä jopa sata ehdokasta.

– Ehdokkaita on pääkaupunkiseudulla ja muilla isoilla opiskelijapaikkakunnilla. Lisäksi vireillä on yhteistyökuvio yhdellä pienemmällä paikkakunnalla, Espoossa ehdokkaaksi ryhtyvä Kähärä sanoo.

Viime syyskuussa rekisteröity Suomen Eläinoikeuspuolue asettaa varmasti ehdokkaita Turussa, Tampereella ja Nokialla.

– Helsinki on hieman kysymysmerkki, se on aika haastava meidän pienelle budjetillemme, kertoo puolueen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie.

Turku on puolueen toiminnan ydinaluetta.

– Tänne aiomme panostaa eniten. Listallemme tulee Turussa yli kymmenen ehdokasta, itsekin Turun kuntavaaleihin ehdolle lähtevä Majatie kertoo.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue merkittiin puoluerekisteriin joulukuussa. Väyrynen ilmoitti tuolloin, että puolue ei aseta ehdokkaita kuntavaaleihin.

– Kehotamme puolueen kannattajia asettumaan ehdolle muiden puolueiden listoille tai muodostamaan sitoutumattomia valitsijayhdistyksiä. Ne voivat halutessaan ilmoittaa tukevansa kansalaispuoluetta, Väyrynen kirjoitti blogissaan.

Väyrynen toimii itse paikallispolitiikassa keskustan valtuutettuna Keminmaassa.

Feministipuolue on puolueista uusin. Se merkittiin puoluerekisteriin 11. tammikuuta. Puolue etsii ehdokkaita kuntavaaleihin ainakin Helsingissä.

– Tavoitteemme on saada Helsingissä läpi ainakin yksi ehdokas. Äänikynnys on kuitenkin pienelle puolueelle korkea. Etsimme nyt innokkaita ehdokkaita ja tukijoukkoja auttamaan kampanjoinnissa, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara Kuntalehdelle 11. tammikuuta.

Kuntavaaleissa 2012 mukana olleista puolueista puoluerekisteristä ovat poistuneet Vapauspuolue, Suomen Työväenpuolue, Köyhien Asialla, Muutos 2011 ja Itsenäisyyspuolue.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*