Järjestöt vaativat nuorisovaltuustoille laajempaa oikeutta osallistua päätöksentekoon – "Läsnäolo- ja puheoikeus jokaiseen kuntaan"
Nuva ry ja poliittiset nuorisojärjestöt haluavat nuorisovaltuuston edustajalle puhe- ja läsnäolo-oikeuden myös valtuustoon ja hallitukseen jokaisessa kunnassa. Kannanotossa muistutetaan, että osallisuus on pohjimmiltaan yhdenvertaisuuskysymys. (Kuva: Ville Miettinen)
Eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva) vaativat, että nuorisovaltuustoille myönnetään läsnäolo- ja puheoikeus kunnan lautakuntiin, kunnanhallitukseen ja kunnanvaltuustoon jokaisessa kunnassa.
Nuvan, Demarinuorten, Kokoomusnuorten, Keskustanuorten, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton, Vasemmistonuorten, RKP-nuorten ja KD Nuorten yhteisessä kannanotossa muistutetaan, että nuoret ovat aliedustettuina kunnallisessa päätöksenteossa, eivätkä alle 18-vuotiaat voi äänestää omaa edustajaansa valtuustoon.
– Nuorisovaltuustot toimivat linkkinä nuorten ja kuntapäättäjien välillä ja vaikuttavat kunnan toimielimissä tuoden nuorten äänen kunnalliseen päätöksentekoon. Ne antavat nuorille kokemuksia kunnallisesta vaikuttamisesta, innostavat nuoria mukaan kuntapolitiikkaan ja lisäävät nuorten poliittista kiinnostuneisuutta paikallisiin asioihin, kannanotossa todeaan.
– Kannustamme jokaista kuntapäättäjää vaikuttamaan omalta osaltaan nuorten vaikutusmahdollisuuksien puolesta ja vaadimme myös, että nuorisovaltuustojen läsnäolo- ja puheoikeudet huomioidaan tulevaisuudessa kuntalaissa. Toivomme, että kunnissa otetaan nuorisovaltuuston ohelle käyttöön myös muita nuorten osallistamistapoja kuten osallistavan budjetoinnin kokeiluita.
Nuva ry:n puheenjohtaja Matias Mäkiranta kommentoi kannanottoa Twitterissä muistuttamalla vuoden 2019 nuorisovaltuustoselvityksestä, jonka mukaan 83 prosentilla vastaajista on puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnissa ja vain 56 prosentilla valtuustossa.
Kuntapäättäjien keski-ikä on noin 8 vuotta kuntalaisten keski-ikää korkeampi ja on tärkeää, että myös nuorten ääni kuuluu päätöksenteossa, Mäkiranta muistuttaa.
-Nuoret ovat ryhmä, joka ei voi vaikuttaa ikänsä puolesta äänestämällä, joten nuvan osallistaminen päätöksenteossa on tärkeää.
– Yhteinen toiveemme on, että kuntalakia tarkennetaan nuorisovaltuustot paremmin huomioivaksi, jotta nuorille saadaan aidot vaikuttamismahdollisuudet joka kuntaan. Nuorisovaltuustolla tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnan toimielimissä jokaisessa Suomen kunnassa.
Kuntalain 26 § mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Nuorisovaltuustot edustavat kunnan nuoria kunnallisessa päätöksenteossa.
Nuva ry:n mukaan yhä useammalla nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnissa ja kunnanvaltuustossa. PPuhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanhallituksessa nuorisovaltuustolla on esimerkiksi Vantaalla ja Punkalaitumella.
Aiheesta aiemmin:
Mielipide: Edustuksellinen demokratia kunniaan – puheoikeus valtuustoissa vain valtuutetuille
Nuorisovaltuustojen liitto pöyristyi Kuntaliiton Sallisen ulostulosta