Kunta-alan lakko keskeytti mm. opetuksen ja päiväkotitoiminnan neljässä suuressa kaupungissa kahdeksi päiväki. Kuva: Ville Miettinen

Kunta-alan lakon laajeneminen vaikuttaa laajasti palveluihin Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä.

Esimerkiksi Turussa JHL:n, Jukon ja Jytyn lakko vaikuttaa kaikkiin kaupungin palveluihin eli hyvinvoinnin, kasvatuksen ja opetuksen, kaupunkiympäristön ja vapaa-ajan palveluihin.

Varhaiskasvatuksessa Turun kaupungin päiväkodit ja koulujen yhteydessä toimivat esiopetusyksiköt ovat suljettuja ja perhepäivähoitaja ei ole töissä, ja opetuksessa kiinni ovat kaikki Turun peruskoulut, lukiot ja Turun ammatti-instituutti.

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa koulutyö keskeytetään lakkopäivien ajaksi. Kouluissa ei anneta opetusta, eikä kouluruokailua ole tarjolla. Koulun tilat eivät ole oppilaiden käytössä koulupäivän aikana. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



KT Kunta- ja hyvinvointialuetyöntantajien koosteen mukaan JUKO on jättänyt ensi viikolle, 12.-13.4., lakkovaroituksen Turun lisäksi Tampereella.

Pääsiäisen jälkeen lakot laajenevat myös pääkaupunkisedulle, jos sovintoa neuvotteluissa ei synny.

Huhtikuun alussa käynnistynyt hoitoalan lakko laajenisi 15.4. kaikkiaan 13 sairaanhoitopiiriin, jos ratkaisua ei sitä ennen synny.

Lakko alkoi, kun työntekijäjärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen 30. maaliskuuta. KT:lle ehdotus olisi kelvannut.

Tällä viikolla valtakunnansovittelija on jatkanut tilanteen selvittelyä osapuolten kanssa, mutta ainakin Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan ratkaisu ei ole lähellä.

-Ei kannata veilä alkaa pidätellä hengitystä uutta sovintoehdotusta odotellessa, Rytkönen twiittasi keskiviikkona.

Näkemykset hoitoalan lakon vaikutuksesta potilasturvallisuuteen ja suojelutyöntekijöiden riittävyydestä eroavat suuresti. Sairaanhoitopiirit ovat KT:n tavoin sanoneet, että suojatyöntekijöitä ei ole riittävästi ja potilasturvallisuus on uhattuna.

KT:n mukaan käsillä vakava henkeä tai terveyttä uhkaava tilanne, koska työtaistelun osapuolten välillä ei ole sopimusta potilaiden hengen tai terveyden turvaamiseksi välttämättömän hoidon järjestämisestä.

HUSin neurokirurgian osaston osastonylilääkäri Miikka Korja muistutti keskiviikkona Twitterissä, että lakon jatkumisen vaikutukset voivat ulottua kauas.

-Lakkoperjantaista lähtien HUS Neurokirurgialla peruttu ~50 leikkausta. Jonotilanne kasvaa rakettimaisesti. Jos vanha yli-/lisätyöpolitiikka lakon jälkeen jatkuu, näitä jonoja (lakon jatkuessa useita viikkoja) ei pureta vuosiin. Ja se tulee monella tapaa kalliiksi, Korja twiittasi.

KT on kannattanut sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltua esitystä laiksi potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana.

Neuvottelujen vetovastuu on siirtynyt työriitoja koskevan lain mukaisesti valtakunnansovittelijan vastuulle palkansaajajärjestöjen lakkoilmoitusten myötä.

-KT katsoo, että esityksen mukainen potilasturvallisuuden varmistaminen suojelutyöllä ei rajoita lakko-oikeuden toteutumista enempää kuin asiallinen, alueellinen ja ajallinen välttämättömyys sekä oikeasuhtaisuus edellyttävät, KT:n kannanotossa todetaan.  

Lakiesityksen kohtalo näyttää kimurantilta. Keskiviikkona hallituspuolueista vasemmistoliitto ilmoitti, että se ei voi kannattaa esitystä ja myös muissa puolueissa näkemykset lain tarkoituksenmukaisuudestra vaihtelevat.

– Itse toivon, että osapuolet pääsisivät neuvottelutulokseen niin, että voitaisiin sopia suojelutyön tasosta niin, että tällaista lakia ei tarvittaisi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi, kesk., sanoi Ylelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*