-Jokaisen ihmisarvo on loukkaamaton ja siitä pidämme näkyvästi ääntä, Maskun kunnanjohtaja Miira Raiskila (vas) muistuttaa. Kuva maanantailta, jolloin Raiskila ja Maskun nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sonja Lumiainen nostivat pridelipun kunnanviraston salkoon. Kuva: Maija Leino / Maskun kunta

Maskun kunnanviraston lippusaloissa liehuvat jälleen sateenkaariliput. Maanantaina salkoon vedetyt liput joutuivat saman päivän iltana ilkivallan kohteeksi: liput laskettiin alas, yksi niistä poltettiin ja muut sotkettiin. Tuhotyö videoitiin ja video levisi sosiaalisessa mediassa.

Tiistaina ihmisten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta symboloivat liput nostettiin uudestaan salkoon.

-Vihalle ja syrjinnälle ei pidä antaa piiruakaan sijaa, kunnanjohtaja Miira Raiskila muistutti tiistaina viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Raiskilan mukaan kunta ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin tapahtuneen selvittämiseksi ja tekijän vastuuseen saattamiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Alun perin liput päätettiin nostaa salkoihin tällä viikolla naapurikaupungin Turun Pride-viikon kunniaksi. Liputuksella Masku haluaa osoittaa olevansa näkyvästi mukana yhdenvertaisuustyössä ja jokaiselle turvallisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

– Keskusteltuani asiasta Maskun kunnanhallituksen kokouksessa linjasin, että Maskun kunta osoittaa tukensa yhdenvertaisten ihmisoikeuksien puolesta sateenkaariliputuksella. Riippumatta mistään henkilöön liittyvästä syystä kuntalaisella on oikeus palveluihin, osallisuuteen ja turvalliseen ympäristöön. Yhdenvertaisuustyö ei koske vain vähemmistöjä, vaan se tekee kunnasta paremman aivan jokaiselle. Kunta on kaikkia kuntalaisia varten, Raiskila kirjoitti maanantaina kunnan Facebook-sivulla.

Kunnat osallistuvat monin tavoin Prideen

Pride on laajentunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen mielenilmauksesta ja juhlasta yleisemminkin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tärkeydestä muistuttavaksi liikkeeksi. Kunnat ovat alkaneet liputtaa pidetapahtumien yhteydessä ympäri Suomea. Kuntaliiton kesäkuussa tekemään kyselyyn vastanneista 62 kunnasta kolmisenkymmentä ilmoitti liputtavansa kesäkuussa vietetyn Pride-kuukauden aikana ja lähes 40 tukevansa alueen yhteisöjen järjestämiä tapahtumia eri tavoin.

-Tarkkaa lukua liputtavista kunnista ei tilastoida. Kunnat voivat itse päättää liputtavatko vai eivät ja liputuksiin liittyvät käytännöt vaihtelevat kunnittain, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Maria Salenius totesi kesäkuussa Kuntaliiton tiedotteessa.

Kyselyn mukaan monet kunnat mahdollistavat Pride-tapahtumia esimerkiksi tarjoamalla käyttöön tapahtumille sopivia tiloja. Esimerkiksi nuorisotalon tiloja, kirjastoja, puistoja ja liikuntapaikkoja annetaan tapahtumakäyttöön.

Kunnalle sateenkaariliputus on yksi keino edistää yhdenvertaisuutta, joka on kunnan lakisääteinen tehtävä, ihmisoikeusjärjestö Seta muistutti tiistaina reagoidessaan Maskun tapahtumiin.

Ilkivaltaan vastattava arvoilla johtamalla

Masku ei ilkivallasta hätkähädä, vaan Turku Priden kunniaksi liputtaminen jatkuu suunnitellusti kunnanvirastolla. Kunta myös varautuu siihen, että lippuja nostetaan tulevaisuudessa muuallekin salkoon.

Liput ja symbolit olivat julkisessa keskustelussa myös viime viikolla, kun lempääläisen koulun salkoon oli eräänä yönä nostettu natsilippu. Pride-tapahtumien yhteydessä on ilkivaltaa esiintynyt tänä vuonna muuallakin kuin Maskussa.

Miira Raiskilassa tällainen ilkivalta herättää ennen kaikkea surua. Pride-lipun polttaminen tai natsilipun salkoon nostaminen ovat symbolisia ilkivallantekoja ja hyökkäyksiä yhdenvertaisuuden arvoa kohtaan, hän sanoo Kuntalehdelle.

-Tuntuu käsittämättömältä, että kun vuotta 2023 eletään, tämmöistä tapahtuu.

-Yhdenvertaisuuden arvo tarkoittaa, että kaikki ovat samanarvoisia. Ei tämä ole yksinomaan jonkun tietyn vähemmistön juhla, vaan tämä on kaikkien, yhdenvertaisuuden, juhla. Yhtä lailla vähemmistöjen kuin myös enemmistöjen yhdenvertaisia mahdollisuuksia liputetaan.

-Mutta tällaisen edessä ei pidä lannistua, vaan entistä enemmän pitää viestiä asiaa ja johtaa arvoilla, Raiskila sanoo ja vakuuttaa työn yhdenvertaisuuden edistämiseksi jatkuvan.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onko Maskun kunnassa käymässä nyt niin, että sateenkaariliputus vain korostaa polarisaatiota eli kuntalaisten jakoa hyviin ja huonoihin kansalaisiin niin, että pahiksia ovat ne, joiden vakaumusta sateenkaari-ideologia tietyiltä osin mahdollisesti loukkaa? Mitallilla on aina kaksi puolta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*