Herra makaronilaatikko. Tällaisellakin nimellä on kutsuttu Compass Group Suomen Hannu Rahnastoa. Toimitusjohtaja sai kouluruokailukohun aikana ja sen jälkeen hurjan määrän vinkkejä makaronilaatikon valmistamista varten. Myös tapauksen aikana Janakkalan kunnan etuja valvonutta Reijo Siltalaa (vas.) ruokakohu jo vähän naurattaakin. Kuva: Jouni Lampinen

Janakkalan kunnan kouluruoka nousi tammikuun lopulla isoksi puheenaiheeksi, kun kuva vetisestä makaronilaatikosta levisi ympäri Suomea.

Compass Group Suomen toimitusjohtaja Hannu Rahnasto kertoo makaronilaatikkokohun hyvistä vaikutuksista. Hän on saanut ehkä enemmän kuin kukaan muu koskaan vinkkejä siihen, miten paljon maitoa on oltava suhteessa tiettyyn munamäärään, kun halutaan saada kunnon makaronilaatikkoa.

Valtakunnan ykkösuutisten joukkoon kantanut kohu osoitti, miten laajasti ja kattavasti viestintään on panostettava myös kouluruokailussa.

Kohun taustalla oli todennäköisesti epätietoisuus palveluun liittyvistä muutoksista ja palveluntuottajasta ylipäätään, Hannu Rahnasto miettii.

Compass Group Suomi aloitti Janakkalan kunnan ateria- ja puhtauspalvelujen tuottamisen Janakkalan kunnalle huhtikuun 2023 alusta.

– Sitten epävarmuudessa pieni kipinä leimautti tilanteen isoihin liekkeihin.

Makaroniasiat kuuluvat myös huoltajille

Kuva vettyneestä makaronilaatikosta levisi kulovalkean tavoin ja siihen yritettiin vastata faktapohjaisesti. Siinä kohtaa ei ymmärretty täysin, miten asian nostamiin tunteisiin olisi viestinnällisesti pitänyt vastata, Rahnasto myöntää.

Palveluista kannattaa tiedottaa ajoissa myös vanhemmille. Ylipäätään kouluruokailuun liittyvistä asioista, pienistäkin, on hyvä tiedottaa, jotta avoin keskustelukulttuuri kehittyy ja säilyy.

– Kouluruokailua ei pidä katsoa liian teknisin silmälasein.

Sidosryhmien osallistaminen on otettava huomioon. Ja vaikka nimenomaan lapset ovat niitä ruokailijoita, niin myös heidän vanhempansa on huomioitava riittävällä tavalla.

Kohu opetti, miten viestintää on rakennettava yhteistyössä kunnan kanssa ja miten on varauduttava erilaisiin tilanteisiin, Rahnasto sanoo.

Supernopeasti kehittyvä kriisi

Mikä merkitys on vuorovaikutuksella, maineella ja luottamuksella on kunnan ja yrityksen välisessä kumppanuudessa?

Näitä kysymyksiä Compass Group Suomi ja Janakkalan kunta ovat pohtineet tarkasti yhdessä, ja asiat ovat nyt vahvemmalla pohjalla, Rahnasto vakuuttaa.

Kovan kokemuksen kautta vahvistuneesta yhteistyöstä Kuntamarkkinoilla puhuivat myös Janakkalan kunnan palvelupäällikkö Mervi Erkkilä-Rautiainen ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Merja Taponen sekä Reijo Siltala, joka oli kohun aikaan johtava viranhaltija Janakkalassa.

Siltala on nykyään kansliapäällikkönä Tuusulan kunnassa.

Siltala muistaa hyvin, miten hän havahtui yllättäen makaronilaatikkokohuun valvoessaan Janakkalan kunnan etuja.

– Kello oli neljä yöllä, kun heräsin ja huomasin tilanteen ensimmäisen kerran. Se oli supernopea kriisitilanne.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*