Laajala: Kuntatyöryhmän työtä ei ohjattu poliittisesti
– Hallitusohjelmassa on sanottu suoraan tavoitteet, jotka ovat ohjanneet selvitystyötä. Sen perusteella Virkkunen antoi työryhmälle toimeksiannon. Sen jälkeen ei poliittista ohjausta juuri ollut, Laajala sanoo STT:n haastattelussa.
Työryhmä esitti tämän kuun alussa kuntien määrän vähentämistä noin 70:een. Esitys on herättänyt rajua vastarintaa. Laajala kuitenkin uskoo, että heikkoja kuntia uhkaa päätyminen ajopuiksi, jos ne eivät suostu liitoksiin.
Laajalan mielestä kunta ei voi olla olemassa vain jakaakseen valtion rahaa palveluiden järjestäjille. Olisi pystyttävä luomaan elinvoimaista toimintaa ja saamaan verotuloja.
– Jos näin ei voida tehdä, ajaudumme ehkä siihen, että kunnilta otetaan tehtäviä pois. Silloin myös rahoitus otetaan pois. Onko kunnalla enää tällöin edes verotusoikeutta, Laajala sanoo STT:n haastattelussa.
Hänen mukaansa 10–20 vuoden päästä moni kunta on surkeassa jamassa.
– Olen ollut niin monessa kunnassa töissä, että tunnen niiden arjen. Kun katsoo tunnuslukuja ja tulevaisuuden palvelutarpeita, paineet moninkertaistuvat. Tämä ei ole henkilökohtainen missio, mutta vakava kysymys.
Laajalan työryhmän kartta uudesta kuntajaosta meni kirjaimellisesti silpuksi usean keskustapäättäjän käsissä. Myös monet kunnat vastustavat uudistusta verisesti.
Laajala on itse keskustan jäsen ja tunnettu kuntavaikuttaja.
–Nyt pitää tehdä asiallista työtä ja jättää tunteet taaemmalle. Jos me emme kerro asioiden todellista tilaa, kuka sen tekee. Työ on helppoa, kun ottaa tämän linjan.
Kolari voisi romuttaa kunnan talouden
Työryhmän esityksessä kuntien määrä vähenisi Manner-Suomessa noin 70:een. Laajala perustelee rajua esitystä klassisella esimerkillä: vakava autokolari 2 000 asukkaan kunnassa.
– Viisi vakavasti loukkaantunutta saattaa romahduttaa kunnan yhden vuoden talouden. Jos tilalla onkin 50 000 asukkaan kunta, erikoissairaanhoidon kustannuksen jako on erilainen.
Laajala aloitti kuntaosaston johdossa elokuussa 2008. Tuolloin kymmeniä kuntia niputettiin yhteen keskustavetoisessa Paras-hankkeessa. Myös siinä tavoiteltiin nykyistä vahvempia kuntia. Hallituksen kuntauudistus on Laajalan mielestä luonnollinen jatko aiemmille toimille.
–Kun Paras-hankkeessa annettiin kunnille tilaa tehdä ratkaisuja, ne eivät olleet riittäviä. Nyt keinot ovat samat, mutta mittaluokka on suurempi.
Keskusta on syyttänyt hallitusta ideologisesta keskittämispolitiikasta. Laajala korostaa olevansa hyvin epäpoliittinen ja varoo visusti ottamasta kantaa.
Vihainen vastaanotto
Laajala on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Haapajärveltä, joka sekin häviää kartalta, jos kuntaryhmän esitykset toteutuvat. Haastattelua edellisenä iltana hän on käynyt katsomassa Härmä-elokuvan, jossa eteläpohjalaiset häjyt taistelevat tilasta ja naisesta.
Mitä kunta merkitsee Laajalalle?
–Se on yhteisö, johon kuulutaan. Se tuo turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Mutta kyllä kunta on palveluiden järjestäjänä peruspilari.
Laajala kiertää parhaillaan maakunnissa esittelemässä kuntaselvitystä. Vastassa on ollut vihaisia asukkaita.
–Ensimmäinen tilaisuus jännitti. Mutta olen tehnyt kunnassa töitä reilut 20 vuotta, lakkauttanut kouluja ja irtisanonut ihmisiä. Osaan asennoitua siihen työnä enkä ota asioita henkilökohtaisesti.
(KL / STT / Piritta Rautavuori)