Liiton mielestä uudistus on toteutettava kunnallista itsehallintoa kunnioittaen. Ensi viikolla julkistettavalta virkamiestyöryhmän esitykseltä Kuntaliitto odottaa perusteltuja ehdotuksia kuntien käsiteltäväksi.

– Paras asiantuntemus kuntalaisten tarpeista ja alueen elinvoiman kehittämisestä on kunnissa. Tilanteet vaihtelevat maan eri osissa, mutta kullekin alueelle voidaan löytää alueellisesti parhaat ratkaisut, sanoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Rakel Hiltunen (sd.).

Kuntaliiton hallitus käsitteli torstaina kuntauudistuksen tilannetta viime huhtikuussa yksimielisesti päättämänsä linjauksen pohjalta. Sen mukaan kuntarakennetta on vahvistettava ensisijaisesti nykyistä vahvempien peruskuntien avulla. Missä kuntaliitos ei synny luontevasti, pitäisi kuntien yhteistyötä tiivistää ja koota laajaa väestöpohjaa edellyttävät palvelut. Helsingin ja ympäristökuntien palveluita ja kuntarakennetta pitää Kuntaliiton linjauksen mukaan tarkastella samassa yhteydessä.

– Tärkeitä selvitettäviä kysymyksiä ovat lähipalvelujen ja lähidemokratian sekä kielellisten oikeuksien turvaaminen. Myös maaseudun palveluista ja elinvoimasta täytyy huolehtia, Hiltunen korostaa.

Kuntaliiton hallitus haluaa, että Paras-uudistuksen hyviä tuloksia käytetään jatkotyössä hyväksi ja kuntien jo tekemää työtä kunnioitetaan ja jatketaan. Kuntaliitto kannustaa kuntia omaehtoisiin kuntaliitoksiin ja yhteistyön tiivistämiseen. Oma-aloitteisesti toimien kyetään löytämään toimivimmat, eri alueiden kilpailukykyä ja palvelujen toimivuutta edistävät ratkaisut.

Kuntaliitto odottaa myös kuntien tehtäviä selvittelevältä työryhmältä konkreettisia tuloksia kuntien velvoitteiden uudelleenarvioimiseksi.

Hiltusen mukaan Kuntaliiton hallituksen selkeä henki on, että kokoava kunta- ja palvelurakenteiden uudistaminen on välttämätöntä, mutta sitä ei pidä toteuttaa liian tiukalla aikataululla. Se on tehtävä kuntakentän ja valtion hyvällä yhteistyöllä. Kuntien lausunnoille pohjaehdotuksesta pitää antaa aikaa, samoin omien vaihtoehtojen esittämiseen, kun kriteerit nyt saadaan käyttöön.

– Parasta kuntahallinnon uudistamista on, että kunnat itse vapaaehtoiselta pohjalta aktiivisesti löytävät ratkaisuja.

– Kuntaliitto uudistaa jo keväällä 2010 pääministeri Matti Vanhasen hallitukselle tekemänsä esityksen parlamentaarisen valmistelun käynnistämisestä kuntalain uudistamisessa. Valtuustokauden vaihde 2017 on luonteva aika suurten muutosten toteuttamiseksi. Kuntaliitoksia tapahtuu jo sitä ennen, mutta uusi kuntalaki ei ehdi kokonaisuutta ohjaamaan vielä lähivuosina, Hiltunen toteaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*