Kuva: Ville Miettinen
Samaan aikaan kaupunkiohjelman käynnistämisen kanssa liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää myös ohjelman pyöräilyn ja kävelyn edistämiseksi kaupungeissa. Tällä tavoitellaan säästöjä terveysmenoihin ja vähennyksiä päästöihin.

Hallitus käynnistää kaupunkiohjelman valmistelun vuosille 2018–2022. Tarkoitus on etsiä kaupunkien ja valtion yhteistyönä ratkaisuja kaupunkien kasvuun, kestävyyteen ja hyvinvointiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin, kesk., mukaan Suomessa tarvitaan nykyistä vahvempaa ja näkyvämpää kaupunkipolitiikkaa.

– Kansantalouden kestävän kasvun kannalta on erityisen tärkeää panostaa suurten kaupunkiseutujen menestymiseen, koska se säteilee koko maahan, Berner sanoo ministeriöiden tiedotteessa.

Suuret kaupungit ovat itse pitäneet viime aikoina runsaasti ääntä asemastaan. Kaupunkien johdossa on kannettu huolta hallituksen kasvupalvelu- ja maakuntauudistusten vaikutuksista kaupunkien mahdollisuuksiin ylläpitää ja kehittää elinvoimaansa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupunkiohjelmaa käsiteltiin eduskunnassa viime viikolla samaan aikaan, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori isännöi Helsingin järjestämää kaupunkisymposiumia Helsingin kaupungintalossa.

Eduskuntakeskustelussa keskustan Petri Honkonen valitteli puheenvuoronsa aluksi kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua ja sitten piti Vapaavuorta ”johtavana riidankylväjänä”.

– Hänen ja hänen hengenheimolaistensa tavoite on kaataa sote- ja maakuntauudistus ja ylipäätään keskittää suomalaiset palveluineen ja työpaikkoineen vain suurimpiin kaupunkeihin. Tai itse asiassa käytännössä vain pääkaupunkiseudulle, Honkonen sanoi.

Honkosen mukaan maan tasapainoisen kehityksen edellytys on maan eri kolkkien erilaisten olosuhteiden huomioiminen.

Toisella puolella pääkaupungin keskustaa lähes samaan aikaan Vapaavuori korosti Honkosen tapaan maan erilaisten kolkkien huomioimista.

Vapaavuoren mukaan tätä ei pitäisi tehdä pakottamalla maan kaikki osat samanlaisen väliportaan hallinnon, maakunnan, alle.

– Hallinnonkin pitäisi tunnustaa että kaupungistuminen jatkuu ja kaupunkien merkitys kasvaa, tykättiin tästä tai ei. Kaikenlaiset tasapäistämisharjoitukset pienentävät yhteistä pottia ja heikentävät pahimmillaan niin kaupunkien kuin maaseudun mahdollisuuksia hyödyntää omaa potentiaaliaan, Vapaavuori sanoi symposiumissa.

Saman totesi seuraavana päivänä Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun emeritusprofessori Pentti Meklin Kuntatalolla ARTTU2-tutkimusohjelman päätösseminaarissa.

– Eriytymiskehitys pitäisi vain myöntää. Se jatkuu, Meklin sanoi.

Eduskuntakeskustelun takia kaupunkisymposiumin väliin jättänyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., pohti eduskunnassa Honkosen tavoin vastakkainasettelun problematiikkaa.

– Onko eduskunnalla yhteistä näkemystä Suomen kehittämiseen vai ajattelemmeko että jokainen meistä on oman vaalipiirinsä edustaja ja mahdollisesti ennakkoasenteidensa vanki asettaen jopa vastakkain kaupunkeja ja maaseutuja, Vehviläinen sanoi.

Nyt aloitettava kaupunkiohjelma kytketään viime kesänä käynnistettyyn kestävän kaupunkikehityksen ohjelmaan ja tammikuussa käynnistyneeseen seutukaupunkiohjelmaan.

– Suurten kaupunkien poikkihallinnollinen ohjelma täydentää kestävän kehityksen ohjelmaa. Myös seutukaupunkien merkitystä pohditaan laajemmin, Vehviläinen sanoi.

Suurten kaupunkien kaupunkiohjelman on määrä valmistua 30.8.2018 mennessä. Ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja on liikenne- ja viestintäministeri Berner. Ohjausryhmään kuuluvat myös työministeri Jari Lindström, sin., ja oikeusministeri Antti Häkkänen, kok.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*