Myös Pori pettyi, kun työllisyyskokeilu päättyi
Kuva: Ville Miettinen
Työllisyyskokeilut mahdollistavaa määräaikaista kokeilulakia ei jatkettu poliittisista syistä. Työministeri Jari Lindström ei nähnyt kokeilujen jatkamista tarkoituksenmukaisena.
Porin kuntapohjainen työllisyyskokeilu osoittautui sen verran hyväksi, että kaupunki olisi halunnut jatkaa sitä viime vuotta pidemmälle.
Elokuussa 2017 alkaneet valtakunnalliset kokeilut päättyivät vuoden lopussa kokeilulain voimassaolon umpeutuessa.
Myös kokeiluista suurimmalla alueella, Pirkanmaalla, olisi haluttu jatkaa kokeilua, koska alustavat kokemukset ja tulokset olivat rohkaisevia.
Porin työvoima- ja yrityspalveluiden kokeilun ohjausryhmän johtaja Erno Välimäki toteaa kokeilun päättymisen olleen pettymys. Työllisyyden hoidon kuviot menivät uusiksi.
– Kokeilun suunta oli oikea. Mitä enemmän henkilökohtaisia palveluita saadaan annettua, sen parempi. Luvut, miten saatiin henkilöitä osallistumaan, olivat rohkaisevia. Porissa on pystytty menemään ihmisten tarpeet edellä ja huomioitu heidän toiveet. Kokeilu paransi myös yhteistyötä eri organisaatioiden välillä ja yhteisiä hyviä käytäntöjä voidaan hyödyntää jatkossa, Välimäki sanoo Porin kaupungin tiedotteessa.
Kokeilussa Porin kaupungin asiakkaina ja vastuulla olivat alle 25-vuotiaat porilaiset, jotka olivat olleet yli kuusi kuukautta yhtäjaksoisesti työttöminä ja yli 25-vuotiaat työttömät työnhakijat, jotka olivat saaneet työmarkkinatukea työttömyyden perusteella yli 200 päivää.
Kokeilun aikana Porissa tarjottiin asiakkaille kuntouttavan työtoiminnan sijaan työelämäkokeilu-palvelua. Asiakkaat saivat työelämäkokeilussa olla myös yrityksissä ja asiakkaille voitiin ostaa työhönvalmennusta tueksi. Kaiken kaikkiaan asiakkaita työelämäkokeilussa on ollut noin 500 kuukaudessa. Reilun vuoden aikana yrityksissä oli kaiken kaikkiaan noin 80 asiakasta, mikä on merkittävä määrä kokeilun mittakaavassa.
Asiakkaiden palvelutarpeen mukaisesti osa aiemmin kuntouttavassa työtoiminnassa olleista asiakkaista ohjattiin sosiaalisen kuntoutuksen piiriin ja sitä kautta saatiin paremmin heidän tarvitsemia tukitoimia.
– Työllisyyskokeilun päättyessä palaamme kuntouttavan työtoiminnan lainsäädännön piiriin ja ohjauksia kuntouttavaan työtoimintaan tehdään sekä perusturvan aikuissosiaalityön että työllisyyspalveluiden kautta, Porin kaupungin TYP-päällikkö Jenni Ketonen sanoo.
Ketosen mukaan kokeilusta tuli paljon hyvää palautetta.
– Asiakkaat arvostivat henkilökohtaisia palveluja ja niin sanottua omavirkailija-mallia sekä monipuolisia palveluita, joita kokeilun kautta saivat. Kokeilussa pystyttiin yhdistämään TE-toimiston ja kunnan työllisyys- ja sote-palveluita. Kokeilu loi myös uuden toimintamallin eli pop up -perjantait, joissa annettiin esittelyjä matalalla kynnyksellä vaihtuvalla teemalla.
Vuonna 2017 Porissa työttömiä oli keskimäärin 5 683 henkilöä, joista alle 25-vuotiaita 834 henkilöä. Yli 12 kuukautta työttömänä oli 1 869 henkilöä.
Marraskuussa 2018 vastaavasti työttömiä oli 4 172, joista nuoria 608. Yli 12 kuukautta työttömänä oli 906 henkilöä.
Vuoden aikana työttömien määrä on siis vähentynyt 1 511 henkilöllä.
Porin kaupungin työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine uskoo, että varsinkin nuorison pitkittynyttä työttömyyttä saatiin kokeilun myötä vähennettyä tavallista enemmän.
– Kokeilun aikana asiakkaille saatiin merkittävä määrä erilaisia työllisyysmuutoksia. Esimerkiksi työjaksoja alkoi yli 1 500, erilaisia valmennuksia ja kokeiluja yli 2 100 ja koulutuksia yli 550. Kokeilu päättyi, koska TEM ei antanut sille jatkoaikaa. Me olisimme toivoneet jatkoa, Laine sanoo.
Työministeri Jari Lindströmin, sin., mukaan työlliyssykokeiluja ei kannattanut jatkaa, koska niiden ei katsottu olevan tarpeeksi linjassa hallituksen suunnitteleman maakuntamallin ja kasvupalvelu-uudistuksen kanssa. Tällä hetkellä näyttää mahdolliselta, että kasvupalvelu-uudistuksen mahdollistavia lakeja ei saada hyväksyttyä tällä hallituskaudella.
Työ- ja elikeinoministeriön ja ministeri Lindströmin perustelut kokeilujen päättämiselle ovat saaneet arvostelua mm. Kuntaliitosta ja työllisyyskokeilujen asiantuntijoilta.
Lisää aiheesta: