Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. (Kuva: Sonja Eloranta)

Alavieskan kunnanjohtaja Kari Pentti ja Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen ovat keskustan ehdokkaina Pohjois-Pohjanmaan aluevaaleissa tammikuussa. Pentti on keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana. Pohjois-Pohjanmaan keskusta nimesi ehdokkaitaan viime viikonloppuna.

Kunnanjohtajien into aluevaaliehdokkuuteen on ollut toistaiseksi laimeaa. Kuntalehden kyselyssä elokuussa 113 vastanneesta kunnanjohtajasta vain yksi oli varma ehdokkuudestaan. Kahdeksan kertoi harkitsevansa ehdokkuutta ja seitsemän ei tiennyt vielä kantaansa. Enemmistö eli 97 vastaajaa ei ollut innostunut ehdokkuudesta.

Alavieskan kunnanjohtajana syksystä 2019 toiminut Kari Pentti kertoo ilmoittaneensa Kuntalehden kyselyssä elokuussa, että ei lähde ehdolle.

– Sitten lupauduin, kun paikallisilta tuli pyyntö. Pohjois-Pohjanmaalla on 30 kuntaa, ja kuntien lähipalveluista on täällä suuri huoli, Pentti sanoo.

Matti Soronen on toiminut Pyhäjoen kunnanjohtajana vuodesta 2010. Sitä ennen hän työskenteli Hailuodon kunnanjohtajana.

– Olen toiminut parikymmentä vuotta kuntajohtajana ja opiskellut kunnallistaloutta. Minua kiinnostaa suuresti, kuinka verorahoja hyvinvointialueilla käytetään. Kuntien taloudessa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat aina olleet se tiukka paikka, niihin kun tahtoo mennä paljon rahaa, Soronen sanoo.

Soronen kertoo, että palvelujen säilyttäninen Pyhäjoella oli yksi lähtökohta ehdokkuudelle.

– Lisäksi kunnan ja hyvinvointialueen rajapinnat ovat tärkeitä: millaisia käytäntöjä alueilla syntyy ja millaista yhteistyötä alueet tekevät kuntien kanssa. Samoin palo- ja pelastustoimen tuleva toiminta kiinnostaa. Meillä käynnissä olevan suurhankkeenkin (Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitos) näkökulmasta on tärkeää, että sote-palvelut ja palo- ja pelastustoimen palvelut toimivat hyvin.

Hyvinvointialuelaki ei rajoita kunnan, kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin luottamushenkilöiden eikä henkilöstön vaalikelpoisuutta aluevaltuustoon. Näin ollen myös kunnanjohtajat ovat vaalikelpoisia.