kuva: Itä-Suomen yliopisto
Asko Uotin kaksivuotinen kausi lahjoitusprofessuurissa alkaa 1. elokuuta 2019.

Hallintotieteiden tohtori, yhteiskuntatieteiden maisteri Asko Uoti on nimitetty kunta-alan lahjoittamaan oikeustieteen professuuriin Itä-Suomen yliopistoon. Uotin kaksivuotinen kausi alkaa 1. elokuuta 2019.

Uoti siirtyy tehtävään Tampereen yliopistosta, jossa hän toimii julkisoikeuden yliopistonlehtorin tehtävässä opetusalanaan kunnallisoikeus. Uoti on väitellyt hallintotieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2003 julkisoikeudellisella väitöskirjalla Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet kunnallisessa päätöksenteossa.

Itä-Suomen yliopisto sai vuonna 2016 yhteensä 431 000 euron lahjoituksen kuntien ja maakuntien itsehallintoa koskeviin valtiosääntöoikeudellisiin kysymyksiin keskittyvään oikeustieteen professuuriin. Lahjoitukseen osallistuivat Kuntaliitto, Keva ja Kuntien takauskeskus sekä 112 kuntaa.

Kuntaoikeuden opetuksen ja tutkimuksen vahvistamiseksi oikeustieteiden laitokselle on palkattu tutkijatohtoriksi hallintotieteiden tohtori, yhteiskuntatieteiden maisteri Matti Muukkonen. Aiemmin muun muassa Kyyjärven, Suomenniemen ja Pyhärannan kunnanjohtajana työskennellyt Muukkonen on tutkimustyössään erikoistunut itsehallintoyhdyskuntien oikeuteen.

Kuntajuridiikka tärkeä kehittämiskohde

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtajan, professori Tapio Määtän mukaan kuntajuridiikka on laitokselle tärkeä kehittämiskohde.

– Lahjoitusprofessuuri on meille lähtökohta ja kannustin kuntaoikeuden tutkimukseen. Pyrimme kokoamaan lisäresursseja professuurin ympärille, jotta professorilla olisi edellytyksiä toimia ja saisimme kokoon alan tutkimusryhmän. Matti Muukkosen palkkaaminen liittyy juuri tähän.

Määttä sanoo, että kuntaoikeuden vahvistaminen liittyy laitoksen yleisempään kehittämiseen ja profiloitumiseen hyvinvointioikeuden alalla.

– Hyvinvointioikeudellisen tutkimuksen yhtenä kiinnostuksen kohteena ovat juuri kunnat, sillä hyvin monessa ajankohtaisessa oikeudellisessa kysymyksessä kunta on tärkeä toimija. Emme lähesty kuntaa yksittäisenä ja erillisenä toimijana, vaan osana laajempaa kokonaisuutta.

– Sote- ja maakuntauudistusten kariutuminen tällä hallituskaudella korostaa edelleen aihepiiriä koskevan oikeudellisen osaamisen ja ajantasaisen tutkimustiedon merkitystä. Tulemme panostamaan laajasti eri oppiaineissa kuntien toimintaa koskevaan opetukseen ja tutkimukseen, Määttä kertoo.

 

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.