kuva: KuntaPro
Sarastian toimitusjohtajaksi nimetty Mika Kantola on työskennellyt KuntaPron toimitusjohtajana vuodesta 2007 lähtien

Mika Kantola on nimitetty Sarastian toimitusjohtajaksi. Sarastia syntyy, kun KuntaPro ja Kunnan Taitoa yhdistyvät huhtikuun alussa.

Kantola on toiminut KuntaPron toimitusjohtajana vuodesta 2007 lähtien. Varatoimitusjohtajaksi nimitetty Sami Puukari on toiminut Kunnan Taitoan toimitusjohtajana ja sitä ennen muun muassa pitkään Nokian johtotehtävissä.

Sarastiasta tulee Suomen suurin julkisomisteinen talous- ja henkilöstöpalveluyhtiö. Sarastian palkkalistoilla on runsaat 800 työntekijää ja se välittää sijaishenkilöstöä noin 700 henkilötyövuoden verran vuodessa. Liikevaihto yltää 88 miljoonaan euroon.

Sarastian omistajina on noin 240 suomalaista kuntaa ja muuta julkista organisaatiota, ja sillä on 19 toimipaikkaa valtakunnallisesti. Sarastia-konserniin kuuluvat Sarastia Oy sekä tytäryhtiöt Sarastia Rekry Oy (nykyinen Seuturekry Oy), Sarastia Perintä Oy (nykyinen Taitoa Kuntaperintä Oy) sekä 1.1.2019 käynnistyvä Onvire Oy.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Mika Kantolan mukaan julkisen talous- ja palkkahallinnon peruspalveluissa digitalisointi merkitsee jollakin aikavälillä yksikkökustannusten laskua ja sen myötä myös yksikköhintojen laskua.

– Sarastia haluaa olla johtava toimija, kun julkisen sektorin työ muuttuu kohti tiedolla johtamista ja alustataloutta. Palveluyhtiöiden on myös kasvettava uusille alueille, Mika Kantola sanoo yhdistyvien yhtiöiden tiedotteessa.

– Julkinen sektori saa paremmat eväät ennakoida talouttaan. Peruutuspeiliin tuijottelun arvo vähenee. Lähitulevaisuutta ennakoiva raportointi saattaa korvata perinteiset toteutumaraportit.

Seuraavalla hallituskaudella Sarastia odottaa isoja muutoksia.

– Syntyy sotea tämän hallituksen aikana tai ei, niin suuria muutoksia on tulossa ensi vuosikymmenelle. Tämän läpiajamiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden tietotaitoa. Inhouse-yhtiöissä on merkittävä osaamispankki julkisen sektorin toiminnan lainalaisuuksista ja prosessien kehittämispotentiaaleista. Palveluita tarjoavat toki muutkin. Osaaminen, kustannustehokkuus ja kilpailukyky ovat olennaisinta, ei se ovatko yhtiöt kuntaomisteisia inhouse-yhtiöitä vai ei, Kantola ja Puukari toteavat.