Pekka Timonen aloitti Lahden kaupunginjohtajana elokuussa 2018. (Kuva: Lauri Rotko)

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen siirtyy Vantaan kaupunginjohtajaksi. Timonen sai Vantaan valtuuston virkavaalissa maanantaina 48 ääntä, Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula 15 ääntä ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske 4 ääntä.

SDP:n ja RKP:n ryhmät kertoivat puheenvuoroissaan tukevansa Timosen valintaa. Muut ryhmät eivät tehneet asiassa ryhmäpäätöksiä.

Timonen on toiminut Lahden kaupunginjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Helsingin kaupungin kulttuurijohtajana, Valtioneuvoston kanslian pääsihteerinä, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana, FinnAgora-instituutin johtajana Budapestissä ja Kaapelitehtaan toimitusjohtajana. Koulutukseltaan Timonen on filosofian maisteri.

-Vantaa on tulevaisuuden kaupunki. Kaupunginjohtajana teen kaikkeni, että Vantaa pystyy lunastamaan potentiaalin, jota sillä on. Tarvitaan myös vahvaa taloutta, jotta pystymme lunastamaan ne lupaukset, jotka annamme asukkaille, Timonen sanoi valtuutetuille valintansa jälkeen.

Timonen sanoi, että Vantaalla on tärkeää pitää kaikki mukana.

-Vantaalla on erilaisia kaupunginosia ja erilaisia ihmisiä. Monenlaiset vantaalaiset monenlaisine ajatuksineen, heille kaikille on tehtävä parempaa kaupunkia. Minun Vantaani tehdään yhdessä.

Uuden kaupunginjohtajan kokonaispalkaksi päätettiin 15 844 euroa. Vasemmistoliiton Antero Eerola esitti, että palkaksi vahvistettaisiin 14 448 euroa. Eerola sanoi, että palkka olisi silloin sama kuin pääministerillä ja eduskunnan puhemiehellä, ja sen pitäisi riittää. Pohjaesitys voitti äänestyksessä lukemin 57–10.

Nykyinen kaupunginjohtaja Ritva Viljanen jää eläkkeelle 1.8.2023. Kaupunginjohtaja valittiin toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen. Uuden kaupunginjohtajan kokonaispalkaksi päätettiin 15 844 euroa.