kuva: Helena Nyman / Paikallislehti Sisä-Savo
Tervolaiset Erkki Malinen, Seija Aartonen, Pentti Oksman, Esa Huttunen ja Hannu Jäntti juttusilla Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen kanssa.

Pohjois-Savon suurin kaupunki, 118 000 asukkaan Kuopio, ja pienin kunta, noin 1 600 asukkaan Tervo, vaihtoivat yhdeksi päiväksi johtajiaan.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen tapasi Tervossa keskiviikon aikana kunnan kehittämisryhmän, tutustui Nilakan palkittuun virtuaalikirjastoon ja vieraili kalastusmatkailukeskus Lohimaassa sekä heinäsirkkafarmilla.

– Tervon elinkeinoelämään tutustuminen oli mielenkiintoista: Lohimaa ja heinäsirkkafarmi olivat molemmat hienoja paikkoja. Myös omakotitalot vuokra-asuntoina ovat oikea Tervo-innovaatio, Pirhonen kertoo.

– Päivän aikana nousi esille sama asia, joka on noussut myös Kuopiossa silloin, kun liitoskunnista on siirtynyt henkilöstöä Kuopion kaupungille: pienissä kunnissa saadaan paljon aikaiseksi pienellä porukalla.

Petteri Ristikangas. kuva: Elina Saarela

Tervon kunnanjohtaja Petteri Ristikangas tapasi Kuopion kaupungin virkajohtoa, tutustui Kuopion eteläisen alueen maaseuturakentamiseen Hiltulanlahdessa ja Kurkimäessä sekä perehtyi Kuopion kaupungin markkinointityöhön.

– Kuopion kasvubuusti ja palvelufasiliteetti, joka sen myötä rakentuu, hyödyttää myös ympäröiviä kuntia. Emme näe tässä kilpailuasetelmaa. On myös muistettava, että esimerkiksi pendelöinti yleistyy, Ristikangas sanoo.

– Myös ison kaupungin johtamisjärjestelmään liittyvät asiat ovat kiinnostavia. Isossa koneistossa ilmenee myös lepokitkaa – asiat etenevät päätöksenteossa hitaammin ja formaalimmin kuin pienessä kunnassa.

Yllättäviäkin seikkoja tuli esiin.

– Me olemme siirtyneet sähköisiin kokouskäytäntöihin jo kuutisen vuotta sitten. Kuopiossa otetaan niitä pikkuhiljaa käyttöön.

Tempauksellaan kuntajohtajat halusivat rakentaa yhteistyötä Pohjois-Savon pienimmän kunnan ja keskuskaupungin välille.

– Hyvä ja hyödyllinen kokemus. Suosittelen myös muille kuntajohtajille: naapurikunnassa voi olla yllättävän paljon opittavaa, Ristikangas sanoo.