Hallintotieteiden maisteri Tuomas Aikkila on Ranuan uusi kunnanjohtaja. (Kuva: Perttu Ruokangas / Ranuan kunta)

Ranuan kunnanjohtajaksi on valittu hallintotieteiden maisteri Tuomas Aikkila. Valtuusto päätti asiasta yksimielisesti maanantaina. Aikkila oli kunnanhallituksen ehdokas virkaan.

Aikkila on kotoisin Ranualta, ja hän työskentelee tällä hetkellä Selänteen peruspalvelukuntayhtymän johtajana Haapajärvellä. Selänne on Haapajärven, Pyhäjärven, Kärsämäen ja Reisjärven perustama kuntayhtymä.

– Kunnanjohtajan tehtävässä pääsee konkreettisesti työskentelemään kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämissä sekä kunnan ja yritysten elinvoiman parantamisessa. Työn monipuolisuus ja vaativuus kiehtoo kovasti ammatillisesti, perustelee Aikkila hakeutumistaan kunnanjohtajaksi.

– Olen tuntenut syntymäpitäjääni kohtaan suurta kotiseuturakkautta aina. Tuntuu erittäin mukavalta palata 16 vuoden jälkeen takaisin Ranualle.

Aikkilan mukaan Ranuan kunnan tulevaisuus näyttää valoisalta: kunnan talouden perusta on hyvässä kunnossa, kuntaveroprosentti on Manner-Suomen kunnaksi matala, 19,75, ja kunnan taseessa on kumulatiivista ylijäämää 12,5 miljoonaa euroa.

– Muutkin talouden tunnusluvut ovat hyvällä tasolla, esimerkiksi omavaraisuusaste ja suhteellinen velkaantuneisuus, Aikkila kertoo.

Ranualla on odotettu Suhangon kaivoshankkeen realisoitumista pitkään ja hartaasti.

– Tällä hetkellä näyttää hyvältä sen suhteen, että tällä vuosikymmenellä Ranuan Suhangossa toimisi vastuullisesti toimiva uuden sukupolven kaivos, joka työllistäisi suoraan noin 400 työntekijää.

– Ranualla on jo nyt vireää yritystoimintaa ja kansallisesti menestyviä yrityksiä. Matkailun saralla Ranualla on Suomen pohjoisin eläinpuisto, joka tuo kuntaan parhaimpina vuosina yli 150 000 kävijää. Tätä suurta matkailijamäärää voidaan jatkossa hyödyntää varmasti vielä entistäkin paremmin, Aikkila kertoo.

Kunnanjohtajan virkaa tavoitteli seitsemän hakijaa. Vuodesta 2013 kuntaa johtanut Sirpa Hakala jää eläkkeelle.