Nyt ei pamputeta, vaan patsastellaan. Ylöjärven kaupunki pystyttää Eppu Normaalien kunniaksi patsaan ensi vuonna kaupungintalon edustalle. Suurin osa 100 000 euron patsashankkeesta rahoitetaan testamenttivaroin.

Jos vuonna 1976 joku olisi Ylöjärven kunnantalolla arvellut, jotta sille Syrjän poikain punk-porukalle vielä joskus patsas viereiselle aukiolle pystytetään, niin palkanmaksu olisi voinut loppua nopeasti. Vuosikymmenten saatossa moni asia on kuitenkin muuttunut. Ylöjärvestä tuli kaupunki 2004 ja Eppu Normaali on iso pala suomalaista rock-historiaa.

Ylöjärven kaupunki toteuttaa pääosin testamenttivaroin Eppu Normaali –veistoksen, joka paljastetaan kesällä 2018. Veistos sijoitetaan keskeiselle paikalle Ylöjärven kaupungintalon edustalle olevalle aukiolle. Kaupunki tilaa teoksen kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta.

-Ylöjärvi tunnetaan Eppu Normaalista. Yhtye perustettiin Ylöjärvellä vuonna 1976 ja Ylöjärvi on ollut siitä lähtien osa Eppuja ja päinvastoin. Yhteistyö yhtyeen kanssa on sujunut erinomaisesti. Uskon, että veistos vahvistaa osaltaan Ylöjärven matkailun kehittämistä, jota viedään eteenpäin yhdessä alueen yrittäjien kanssa, kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto arvioi.

Eput innoissaan

Patsashanketta on valmisteltu kiinteässä yhteistyössä yhtyeen kanssa. Vaikka vuosikymmeniä sitten bändi haistatti pitkät byrokraateille ja poliiseille, niin omaan kotikaupunkiin nouseva patsas on selvästi bändille mieluisa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Ajatus tuntui mahtavalta kunnianosoitukselta ja tuntuu siltä vieläkin! Siksi halusimme varmistaa, että Ylöjärvi saa sellaisen monumentin, joka näyttää hyvältä sadan vuoden päästäkin. Kimmo Schroderus on tehnyt näyttäviä monumentteja ennenkin ja tuntui luontevalta valinnalta tekijäksi, Martti Syrjä toteaa.

Näköispatsasta turha odottaa

Ylöjärven kaupunki ja Eppu Normaali tekivät taiteilijavalinnan yhdessä. Yhtyeen näkemyksillä oli ratkaiseva merkitys.

-Tämä työtehtävä on sukellus itselleni tärkeään populaarikulttuuriin ja rock-musiikkiin. Veistoksen perusidea on selvillä ja se pohjautuu suoraan bändin historiaan. Näköisteosta tai patsasta ei ole tulossa, paljastaa taiteilija Kimmo Schroderus.

Veistoksen budjetti on 100 000 euroa. Aiemmin suomalaisista rockin edustajista patsaat ovat kotikuntiinsa saaneet ainakin Juice Leskinen (Juankoski 1995) ja Andy McCoy (Pelkosenniemi 2009).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*