Älypuhelinsovellus lisää potilasturvaa
Älypuhelimet ovat jatkossa OYS:ssa hyötykäytössä. Hoitu-sovellus lisää potilasturvallisuutta ja nopeuttaa tiedonkulkua. (Kuva: OYS/Tiina Mäki)
Oulun seudun yhteispäivystyksessä on jatkossa entistä useammin älypuhelin työntekijän kädessä. Kyseessä ei ole ajantappo potilaiden puutteessa, vaan uusi älypuhelinsovellus, jonka avulla tieto siirtyy langattomasti ja reaaliaikaisesti eri tahoille. Muilla osastoilla sovellus otetaan käyttöön syksyllä.
Hallintoylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan kyse on ennen kaikkea parannuksesta potilasturvallisuuteen. Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) on lähes täysin digitaalinen sairaala, mutta yhteispäivystyksessä on potilastiedot kirjattu tähän saakka paperille ja siirretty sitten sähköiseen potilaskertomukseen.
-Uusi toimintamalli parantaa hoidon laatua ja lisää potilasturvallisuutta. Nyt saadaan kaikki tieto yhtä aikaa eri puolille. Tämä nopeuttaa ja sujuvoittaa potilaan hoitoa. Kustannussäästöjä tässä ei ensisijaisesti ajatella, vaan nimenomaan potilaan etua, Korpelainen korostaa.
Älypuhelimessa toimivaa Hoitu-järjestelmää on alettu käyttää yhteispäivystyksessä maaliskuun puolivälistä alkaen asteittain hoitotiimi kerrallaan. Toukokuun loppuun mennessä Hoitu on kaikkien tiimien käytössä. Tämän jälkeen tiedonkulku päivystyksestä osastoille on reaaliaikaista, eikä papereita tarvitse odotella.
OYS:n omana työnä kehittämää sovellusta ryhdytään syksyn aikana hyödyntämään myös vuodeosastoilla. Aivan kaikki toimenpiteet eivät kännykällä hoidu, mutta ne työt tehdään, jotka ovat järkeviä.
-Kännykkäsovellusta käytetään tietojen kirjaamiseen silloin, kun se on järkevää. Kun ammattilainen liikkuu osastolla yksin ja kirjattavat tiedot ovat yksinkertaisia, niin älypuhelimella ne asiat hoituvat helposti. Kiertojen yhteydessä taas kirjoitetaan enemmän ja silloin läppäri on paras väline, Juha Korpelainen huomauttaa.
OYS:n omaa työtä
Hoitu on yhtä aikaa sekä toiminnanohjausjärjestelmä että potilastietojärjestelmän laajennus. Se on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käytettävän Esko-potilastietojärjestelmän laajennusosa, joka on sairaanhoitopiirin kehittämä potilastietojärjestelmä. Järjestelmä on valittu kaksi kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi erikoissairaanhoidon potilastietojärjestelmäksi.
Henkilökunta on tyytyväinen uuteen työkaluun. Potilaan hoitotilanne selviää yhdellä vilkaisulla sovellukseen ja turhat tiedot etsinnät ovat jääneet pois.
-Kirjaamme Hoituun muun muassa potilaalle tehdyt fysiologiset mittaukset, lääkkeiden annot ja lääkemääräykset sekä tehdyt toimenpiteet. Meidän ei enää tarvitse mennä jatkuvasti kansliaan tai hoitohuoneeseen katsomaan tietokoneelta, joko laboratoriotulokset tai röntgenkuvat ovat valmistuneet, sairaanhoitaja Päivikki Makkonen arvioi.