Helsingin asuinalueiden väliset erot työttömyydessä ovat kasvaneet – Eniten työttömyyttä Jakomäessä
Helsingissä on suuria eroja työttömyysasteessa kaupungin eri asuinalueiden välillä, selviää kaupungin tuoreesta tilastokatsauksesta. Alueiden välisiä eroja on ollut olemassa jo pitkään, mutta ne ovat kasvaneet viimeisten kolmen vuoden aikana verrattuna koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan.
Uusimman tiedon perusteella Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2022 lopussa 10,3 prosenttia. Työttömyysaste on jäänyt vuotta 2019 korkeammaksi lähes koko kaupungissa. Työttömiä työnhakijoita oli viime vuoden lopulla 4 700 enemmän kuin vuonna 2019.
Matalin työttömyysaste oli eteläisessä Helsingissä (6,4 prosenttia) ja korkein itäisessä Helsingissä (15,3 prosenttia). Asuinalueittain työttömyys vaihteli Tuomarinkylän 4,8 prosentin ja Jakomäen 18,0 prosentin välillä. Työttömyys yleistyi eniten niillä alueilla, joissa työttömyyttä oli jo ennen pandemiaa enemmän kuin muualla.
– Se, että työttömyyden lisääntyminen kohdistuu erityisesti niille alueille, joilla työttömiä on ennestäänkin ollut eniten, on kaupungin asuinalueiden eriytymisen näkökulmasta huolestuttavaa, kaupungin tiedotteessa huomioidaan.
Korkean työttömyyden alueilla työttömyys on yleisempää kaikilla koulutusasteilla, mutta yleisesti vähiten työttömyyttä on korkeakoulutettujen keskuudessa. Vähintään ylemmän korkea-asteen koulutuksen suorittaneiden työttömyysaste oli viime vuoden lopussa 4,3 prosenttia. Alemman korkea-asteen koulutuksen suorittaneiden työttömyysaste oli 6,3 prosenttia. Toisen asteen koulutuksen suorittaneiden työttömyysaste oli 11,4 prosenttia.
Korkeintaan perusasteen suorittaneiden työttömyys oli Helsingissä vuoden 2022 lopussa 26,7 prosenttia. Vaihteluväli oli Etelä-Helsingin 17,2 prosentista Itä-Helsingin 30,8 prosenttiin. Tämän ryhmän kokoa kasvattaa se, että siihen lasketaan myös ne ulkomaalaistaustaiset helsinkiläiset, joiden koulutustausta on tuntematon.