Matkailukausi kirkastaa talousnäkymiä Lapissa, mutta kaikilla muilla alueilla synkkyys näyttää vallitsevan ainakin ensi syksyyn asti. Kuva: Jouni Porsanger

Alueiden talouden ja työllisyyden tilanne on heikentynyt ja useilla alueilla odotukset lähitulevaisuudesta ovat aiempaa negatiivisemmat, käy ilmi työ ja elinkeinoministeriön (TEM) Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisusta.

Julkaisun mukaan taloustilanteen heikkenemisen vuoksi työvoiman kysyntä on hiipunut. Tästä on seurannut, että avointen työpaikkojen määrä on selvästi alemmalla tasolla kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden määrä on lähtenyt maltilliseen kasvuun ja erityisesti lomautettujen määrä on noussut. Suhdannetilanteen heikkenemisestä huolimatta työmarkkinoiden suurimmat haasteet liittyvät edelleen osaavan työvoiman saatavuuteen.

Suhdannetilannetta ovat heikentäneet Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät useilla toimialoilla. Korkea korkotaso ja hintojen nousu heikentävät kulutusta. Etenkin rakentamisen ja metsäteollisuuden vaikeuksilla ja sopeutustoimilla on alueellisia vaikutuksia.

Julkaisun mukaan heikkenevää kehitystä elinkeinoelämässä odotetaan 34 seutukunnassa, nykyisellä tasolla pysyttäisiin 27 seutukunnassa ja viidellä seudulla ennakoidaan paranevaa kehitystä.

Lapissa Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seutukunnissa myönteiset odotukset liittyvät ennen kaikkea tulevaan matkailukauteen. Myös kaivosteollisuuden hyvä tilanne heijastuu odotuksiin.

Työttömyyden ennakoidaan nousevan lähes kaikissa seutukunnissa seuraavan puolen vuoden aikana. Työttömyyden kasvun odotetaan kuitenkin olevan lyhytaikaista, sillä vuoden päähän ulottuvat arviot ovat myönteisemmät valtaosassa seutukuntia.

Talous- ja työllisyystilanteen arvioidaan kuitenkin korjaantuvan vuoden mittaan, ja syksyyn 2024 ulottuvat arviot ovat jo selvästi positiivisempia.

Kaksi kertaa vuodessa julkaistava Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisu on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Katsaus sisältää yhteenvedon lisäksi alueelliset osuudet. Arviointikohteita ovat elinkeinoelämä ja yritystoiminta, työttömyyden määrä ja osaavan työvoiman saatavuus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä