Helsingin valtuusto rusikoi valinnanvapausmallia
Helsingin valtuustossa riitti paljon kritisoitavaa hallituksen lausunnolla olevasta valinnanvapausmallista. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsingin kaupunginvaltuusto löysi paljon petrattavaa hallituksen esityksestä soten valinnanvapauslainsäädännöksi. Yli 130 puheenvuoron ja parinkymmenen äänestyksen jälkeen oli saatu muodostettua kaupungin tarkennettu kanta uudistukseen.
Hyvinvointierojen kasvu, asiakasmaksujen nousu ja kermankuorinta asiakkaiden suhteen ovat valtuuston mielestä mahdollisia valinnanvapausmallin mukaan. Kovinta kritiikkiä valinnanvapausmallia kohtaan tuli odotetusti opposition suunnasta.
Suurin osa läpimenneistä muutosehdotuksista Helsingin valinnanvapauslausuntoon oli Anna Vuorjoen (vas.) esittämiä.
-Valtuustoon kanta oli selvä. Valinnanvapauslaki on huonosti valmisteltu, eikä sitä pidä viedä eteenpäin tältä pohjalta, Vuorjoki arvioi.
Valtuutettujen puheenvuoroissa paistoi huoli valinnanvapausmallin pirstaloivasta vaikutuksesta sote-palveluihin. Ennaltaehkäisyn resurssien pelätään pienentyvän ja poliittisten päättäjien päätösvallan supistuvan, kun uutta toimintamallia viedään eteenpäin.
-Sote-palvelujen laadun arviointi on ammattilaisellekin vaikeaa. Mistä tavalliset ihmiset saavat tarpeeksi tietoa, jotta he pystyvät tekemään valintansa? Kapitaatio-malliin perustuva järjestelmä taas voi aiheuttaa yksityisille yrityksille kiusauksen hankkia asiakkaiksi kuntalaisia, jotka eivät sairasta paljon ja heidän hoitamisensa on tuottoisaa. Julkiselle sektorille jää sitten hoidettavaksi kalliit hoidot, Vuorjoki kritisoi.
Vaikka valinnanvapausmalli Helsingin valtuuston mielestä onkin susi, niin sote-uudistusta tarvitaan myös pääkaupungin suunnasta katsottuna.
-Sote-uudistus sinänsä on tärkeä ja sote-palvelujen siirto maakunnille on mahdollista, myöntää Anna Vuorjoki.
Helsingin kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa vielä maanantaina 27.3.
Kaupungin päätöstiedote aiheesta.