IL:n uudet tiedot Keravan keppijumppaostoksista: Kaupunki on hankkinut liikuntavälineitä ja -palveluja ilman kilpailutusta jo vuonna 2019
Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu tilasi liikuntapalveluita vuonna 2019 Matti Vestmanin yhtiöltä ilman kilpailutusta. (Kuva: Jussi Eskola)
Keravan kaupunki on ostanut liikemies Matti Vestmanin yrityksiltä liikuntapalveluja ja -välineitä yli 215 000 eurolla viiden vuoden aikana ilman kilpailutusta, kertoo Iltalehti. Yli 100 000 euron käyttäminen jumppakeppeihin ja niiden säilytyspusseihin on aiheuttanut keskustelua jo marraskuun ja joulukuun vaihteessa. Tuolloin Vestman myönsi Helsingin Sanomille, että osa myydyistä kepeistä oli aivan tavallisia harjanvarsia. Nyt Iltalehden selvityksessä on noussut esiin aiempi, vielä suurempi hankinta.
Iltalehden mukaan Keravan liikuntahankinnat on tehty Vestmanin useiden eri yritysten kautta siten, että ne ovat jääneet juuri ja juuri alle hankintalain määrittelemän 60 000 euron kilpailutusrajan. Tämän vuoden keppiostokset jaettiin kahdelle yritykselle.
Jumppakeppien lisäksi Kerava on ostanut ilman kilpailutusta esimerkiksi 500 euron hintaisia ryhmäliikuntatunteja vuonna 2019. Hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo oli noin 80 000 euroa.
Nyt paljastuneella vuoden 2019 sopimuksella ostettiin kaupungin työntekijöille taukoliikuntaa, jota työntekijät enimmäkseen ohjasivat toisilleen. Samassa sopimuksessa sovittiin myös kaupungin johtoryhmän viikoittaisesta ohjatusta ryhmäliikuntatunnista. Päätöksen hankinnasta ilman kilpailutusta teki kaupunginjohtaja Kirsi Rontu.
– Pääluottamusmies Tuomo Suihkonen oli ollut huolissaan meidän opettajien tulesvaivoista (tuki- ja liikuntaelinvaivoista) ja oli keskustellut kyseisen Matti Vestmanin kanssa. Hänellä on ollut yrityksille työhyvinvointihankkeita. Tuomo tuli kertomaan siitä, että todella hyviä tuloksia on tullut sairaspoissaolojen vähentämiseen, Rontu sanoo Iltalehdelle.
Kaupunginjohtajan mukaan kilpailutusta ei tarvittu, koska kyseessä oli pilotti- eli kehittämishanke.
– Sitten Matti Vestman tuli kertomaan koko kaupungin johtoryhmälle siitä, mitä tuloksia oli aiemmin saatu yksittäisissä yrityksissä. Me vakuutuimme johtoryhmän kanssa, että tätä voisi kokeilla. Tehtiin päätös pilotoida ryhmiä.
Hän kiistää, että kyseessä olisi tutun yrittäjän suosiminen.
– Mä tiedän hänet ulkonäöltä painonnostopuolelta, mutta se, mikä meidän suhde on, on ihan samanlainen kuin kenenkään muun keravalaisen yrittäjän kanssa.