Keravanjoen koulun oppilaskunnan edustajat ja 6C-luokan oppilaat Carl Ngague Monkam ja Helmi Vainio iloitsivat Porkkanan kanssa keppijumppatuokion tarjoamasta tunnelmasta viime torstaina. (Kuva: Jouni Lampinen)

Jokaisella lapsella, oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus päivittäiseen taukoliikuntahetkeen, Keravan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson kertoo.

– Keravan kasvatus- ja opetuslautakunta teki kesäkuussa päivityksen kaupungin opetussuunnitelmiin. Nyt päivittäinen taukoliikunta on meitä velvoittava.

Lapset ja nuoret tekevät toistuvasti painonnostoliikkeitä ja venytyksiä keppien kanssa Keravalla. Kaupunki tukee tällaista toimintaa, koska keppijumpan arvioidaan lisäävän lihasvoimaa ja liikkuvuutta sekä parantavan kehonhallintaa.

– Huolehdimme osaltamme näin oppilaiden ja opettajien terveydestä ja hyvinvoinnista. Nämä keppijumppatuokiot kestävät viidestä kymmeneen minuuttiin joko luokissa tai opettajan ja oppilaiden valitsemassa paikassa.

Keppijumppa toimii monella eri tavalla

Kun on jumppatuokion aika, oppilaat ottavat kepit pussista.

– Jokaisessa luokassa on keppipussi, jossa on luokallinen keppejä, yhteensä noin 25 keppiä, Tiina Larsson sanoo.

Jumppa voidaan toteuttaa katsomalla toimintaan ohjaavaa videota tai sitten opettaja ohjeistaa jumpan etenemistä. Jopa oppilaatkin ovat vetäneet näitä jumppatuokioita Keravalla.

– Eräässä koulussa oppilaat ovat kokoontuneet opettajiensa kanssa joka perjantai koulun pihalle, niin että koko koulu jumppaa kerran viikossa yhdessä, toimialajohtaja jatkaa.

– Kepit säilyvät luokissa helposti keppipusseissa ja ne ovat valmiina odottamassa seuraavaa kertaa.

Vaikutuksia seurataan

Keppijumppatuokiot antavat iloa tuntuvat vahvistavan yhteishenkeä, Larsson huomauttaa.

– Toiminnan vaikutuksia seurataan ja mitataan, koska kaupunki haluaa tietää, minkälaisia tuloksia säännöllisen taukoliikunnan avulla voidaan saavuttaa.

Toimialajohtaja kertoo nykyistä toimintaa edeltäneestä pienestä pilotista, kokeilusta, josta toiminta on kasvanut nykyisin mittoihinsa.

– Ensimmäisiä kokemuksia keppijumpan vaikutuksista Keravalla saatiin jo ennen korona-aikaa, kun sitä kokeiltiin henkilöstölle kohdennetussa hyvinvointihankkeessa.

Innostavia testituloksia

Tulevien lukuvuosien aikana taukojumppa koskettaa esikouluista lähtien ja lukioihin asti opettajia, ohjaajia ja oppilaita Keravalla. Kaupungissa liikutaan noin 5 300 henkilön voimin koulupäivien aikana.

Edellä mainitut asiat kuuluvat kaupungin Keppi & porkkana -hankkeeseen, jonka tavoitteena on lisätä opettajien työssä jaksamista ja vähentää sairauspoissaoloja sekä kehittää lasten ja nuorten hyvinvointia. Alustavat tulokset kertovat, että hanke toimii tarkoituksenmukaisesti.

Kuluvan syksyn aikana tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuvien sairauspoissaolojen määrä vaikuttaisi vähentyneen merkittävästi, Tiina Larsson jatkaa.

Kaupunki teki nykyistä hanketoimintaa edeltävän esiselvityksen viime vuoden lopulla, marraskuussa ja joulukuussa.

Selvitykseen valituista kouluista jumppiin osallistui viides- ja kahdeksasluokkalaisten ryhmiä sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoita toiselta asteelta.

– Selvityksen aluksi valituille ryhmille tehtiin liikkuvuustestit.

Keppijumppa järjestettiin ohjatusti kolme kertaa viikossa, kerrallaan 10 minuuttia ja yhteensä 14 kertaa. 

– Sitten liikkuvuustestit tehtiin toisen kerran ja jokaisessa testatussa liikkeessä saatiin aikaan selkeää parannusta, Larsson kertoo.

Hanketiedoissa kerrotaan, että viidesluokkalaisista 69 prosenttia kertoi tehneensä samoja liikkeitä myös kotonaan.

Keravanjoen koulun 6C-luokan opettaja Meri Puro vahvistaa, että myös hänen luokkansa oppilaat osallistuivat mielellään Keppijumppaa kouluihin -esiselvitykseen viime lukuvuonna.

Tiia Peltonen kävi vetämässä luokallemme noin kolme kertaa viikossa keppijumpan. Oppilaiden liikkuvuustestien tulokset ennen ja jälkeen jumppien olivat todella vakuuttavia.

Toiminta on jatkunut säännöllisesti.

– On ollut mukavaa jatkaa keppijumppaamista 6C:n kanssa tänäkin lukuvuonna. Nykyisin koko koulu jumppaa ja jumpat tehdään opettajien johdolla.

Keravan kaupungin keppijumppahankkeen taustalla on kaupungin yhteistyö Liikuntapalvelut Keppi & Porkkanan Oy:n kanssa.

Lasten ja opettajien hyvinvointia edistävä keppijumppa on yrittäjänä toimivan Matti Vestmanin ja aerobicin maailmanmestarin Tiia Peltosen yhteistyöprojekti.

Keppi & Porkkana on toteuttanut yhdessä Tempaus-Areenan valmentajien kanssa vaikuttavia työhyvinvointihankkeita vuodesta 2016 lähtien.

Vestman kertoo, että keppijumppa on herättänyt kiinnostusta monissa kunnissa.

Esimerkiksi Uudellamaalla yhtiö on aloittamassa tiiviin yhteistyön monen kunnan kanssa.

Keppejä siis tarvitaan runsaasti lisää, niin paljon, että jatkossa niitä saatetaan valmistaa puun sijaan muovista, koska muuta vaihtoehtoa ei välttämättä ole saatavuustekijöiden takia.

Keravalla toteutunutta hanketta kohtaan nousseesta kiinnostuksesta saatiin näyte viime viikon torstaina, kun kaupunki järjesti Keppi & Porkkana -päivän.

Päivän aikana kaupunginjohtaja Kirsi Rontu kävi lausumassa tervehdyssanat Keravanjoen koulussa, jonne myös media pääsi seuraamaan, miten oppilaat osallistuivat keppijumppaan.

Myös kaikissa muissa Keravan kouluissa jumpattiin keppien kanssa torstaina ja kaupungin henkilöstö osallistui koulujen keppijumppahetkiin.

– Tämän hankkeen ajatuksena on liikuttaa niitäkin, jotka eivät muuten liiku, Matti Vestman painotti Keravanjoen koulussa järjestetyssä tilaisuudessa.

Keppi madaltaa kynnystä liikkumiseen, Vestman tietää.

Tekemällä painonnostoliikkeitä kepin avulla ihmisen lihasvoima ja liikkuvuus paranevat. Painonnostoharjoitteiden avulla monet vammat paranet, Vestman lisää.

Lue lisää:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä