Kiky ja kuntien tiukka linja näkyvät talousluvuissa
Kuntatalous ei enää sukella täysin upoksiin. Kilpailukyky-sopimus ja kuntien omat toimet ovat tuottamassa hyvää tulosta. Alueellisia eroja kuitenkin löytyy runsaasti.
Kuntien talous on saatu pääosin oikeille urille, mutta suuria kuntakohtaisia eroja löytyy yhä. Joka paikassa elo ei ole pelkkää auringonpaistetta, vaikka Tilastokeskuksen tuoreen kuntataloustilaston mukaan kunnille kertyi toimintatuottoja noin 300 miljoonaa enemmän, kuin helmikuun alussa julkaistuissa ennakkotiedoissa arvioitiin.
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallion arvion mukaan kilpailukykysopimuksen vaikutukset ja kuntien tiukka taloudenpito näkyvät vuoden 2016 talousluvuissa.
-Kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksen palkkoja jo vuonna 2016 pienentävä vaikutus on merkittävä. Ilman sitä toimintamenot olisivat kasvaneet noin 2 prosenttia, kun nyt toteutunut kehitys painui 1,4 prosenttiin.
-Viime vuoden maltillisessa menojen kehityksessä unohtaa ei saa myöskään kuntien omia sopeutustoimia. Kuntatyönantajien kyselyn mukaan henkilöstösäästöjä tehtiin viime vuonna yhteensä 357 miljoonalla eurolla. Tämän päälle tulevat vielä muut palveluverkkoon kohdistuneet säästöpäätökset, Punakallio painottaa.
Heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevat kunnat ovat pääosin maaseudulla sijaitsevia pienempiä kuntia. Kun veropohja rapautuu, väki vanhetessaan vähenee ja sote-menot vain kasvavat, niin tulot eivät riitä menojen kattamiseen.
-Kuntakoon mukaan tarkasteltuna verotulojen kehitys oli miinuksella erityisesti pienemmissä kunnissa. Pienissä kunnissa myös valtionosuuksien kehitys oli suuria kuntia hitaampaa. Taloudelliset tunnusluvut heikkenivätkin sen vuoksi erityisesti joissakin pienemmissä kunnissa, Punakallio toteaa.
Uuden kuntalain myötä kriisikuntamenettelyyn perataan kunnat koko kuntakonsernin talous huomioiden. Arviointimenettelyyn ovat uusina kuntina joutumassa vuosien 2015 ja 2016 perusteella Jämijärvi, Hyrynsalmi, Teuva ja Ähtäri.
Kuntaliiton tiedote tuoreista talousluvuista
Tilastokeskuksen ja Kuntaliiton laskelmat