Poliisi suoritti tutkintaa Viertolan koulun Jokirannan yksikössä keskiviikon aikana. (Kuva: Ville Miettinen)

Vantaan kouluampumisen esitutkinnassa on poliisin mukaan ilmennyt suunnitelmallisuuteen viittaavia seikkoja.

– Epäillyn hallusta takavarikoitujen laitteiden, kuten puhelimen ja tietokoneen laite-etsinnöissä on löytynyt materiaalia, joka tukee tätä käsitystä. Esitutkinnallisista syistä emme pysty tästä asiasta kertomaan tämän enempää, kertoo rikoskomisario Marko Särkkä Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa torstaina.

Epäilty 12-vuotias surmasi ampumalla yhden kuudesluokkalaisen pojan. Kaksi 12-vuotiasta tyttöä loukkaantui vakavasti tiistaiaamuna Viertolan koulun Jokirannan yksikössä tapahtuneessa ampumisessa.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että tapauksen tutkinnassa tehdään aktiivisesti töitä kymmenien tutkijoiden voimin. Vaikka poliisi on edistynyt tutkinnassa nopeasti, niin se arvioi laajan rikoskokonaisuuden esitutkinnan kestävän kuukausia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Poliisi kertoi keskiviikkona, että epäilty oli uhannut pakomatkansa aikana aseella Siltamäen kouluun matkalla olleita oppilaita. Poliisi pyytää tähän liittyen silminnäkijähavaintoja epäillyn liikkeistä reitiltä Viertolan koulu – Siltamäki. Havainnot voi ilmoittaa poliisin vihjepostiin vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

– Julkisuudessa on käyty paljon keskustelua siitä, miten epäilty on saanut tekoon käytetyn aseen haltuunsa. Poliisilla on alustava käsitys asiasta, mutta selvitystyö tämän ampuma-aserikoksena tutkittavan asian osalta on vielä kesken, Särkkä jatkaa.

Poliisi kertoo, että epäillyn perhesuhteisiin, terveydentilaan ja muihin vastaaviin seikkoihin on kohdistunut paljon kiinnostusta. Poliisi muistuttaa, että nämä asiat ovat salassa pidettävää tietoa, eikä se voi lausua niistä julkisuuteen.

Kouluampumisen kaksi uhria ovat edelleen sairaalahoidossa ja toista heistä päästään mahdollisesti puhuttamaan lähipäivien aikana.

Särkkä sanoo, että poliisi pyrkii edelleen aktiivisesti tiedottamaan tutkinnan edistymisestä.

Wilmassa oli palvelunestohyökkäys

Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että valtakunnallisessa koulujen Wilma-järjestelmässä oli tiistaina ulkomailta tullut palvelunestohyökkäys kello 9.20–10.20, joka vaikeutti viestintää vanhemmille. Vastaavia palvelunestohyökkäyksiä on ollut viime kuukausina useita, eikä tiistainen liittynyt arvioiden mukaan mitenkään ampumiseen.

Kalon mukaan poliisi vastasi tapahtumien tiedottamisesta, joten koulu ei voinut ennen poliisin lupaa informoida huoltajia tapahtumista.

Kalo kertoi, että kaikissa kouluissa harjoitellaan säännöllisesti uhkatilanteita, kuten tulipaloja varten. Lisäksi on sisäänsuojautumisharjoituksia.

Kalon mukaan Viertolan koulussa on neljä eri rakennusta, joista yhdessä rakennuksessa on hätäpainikkeet, mutta ei kuitenkaan siinä, jossa ampumiset tapahtuivat.

Tilaisuudessa kysyttiin, että tiedettiinkö koulussa, että epäilty oli joutunut kiusatuksi.

Kalo vastasi, että epäilty tekijä oli muuttanut Vantaalle toisesta kaupungista ja hän aloitti koulun 8. tammikuuta. Epäilty oli ollut koulussa noin 11 viikkoa.

– Tältä ajalta ei ole mitään erityistä tietoa (kiusaamisesta). Tämän enempää emme voi kommentoida millään lailla tutkinnallisiin syihin liittyen. Poliisi kommentoi motiiviin liittyen.

Tukea oppilaille

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on järjestänyt erityistä tukea ampumisvälikohtausta todistaneen luokan oppilaille.  

– Sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijät ovat keskustelleet luokassa olleiden lasten ja opettajien kanssa sekä kartoittaneet akuutin kriisityön tarvetta. He ovat myös soittaneet perheille, joiden lapset ovat olleet todistamassa ampumista, ja selvittäneet lasten ja perheiden tuen tarvetta sekä antaneet puhelimitse psykososiaalista tukea, kertoi sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Henna Niskanen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta. 

Opiskeluhuollon henkilöstöä on siirretty muista oppilaitoksista vahvistamaan alueen koulujen henkilöstöä. Opiskeluhuollon työntekijöitä ovat kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat.  

Normaali yleisopetuksen luokka

Vantaan kaupungin edustajat oikoivat myös osaltaan tapahtumasta julkisuudessa olleita tietoja. Ampuminen tapahtui Jokirannan opetuspisteen paviljonkirakennuksessa, luokassa 6CD, joka on yleisopetuksen ryhmä. 

– Julkisuudessa on ollut virheellisiä tietoja tapahtuneesta. Luokka, jossa ampumisvälikohtaus tapahtui, on yleisopetuksen ryhmä. Luokalla opiskelee 38 oppilasta ja siinä työskentelee koko ajan kaksi luokanopettajaa. Käytännössä luokat työskentelevät osan oppitunneista erillään ja osan tunneista kahden opettajan opetuksessa. Yhtä opettajaa kohti on siis 19 oppilasta, Kalo kertoo. 

Keskimääräinen luokkakoko Vantaalla 1.–6.-luokilla on 20,5 oppilasta opettajaa kohti.  

Viertolan koulu sijaitsee Vantaan Tikkurilan suuralueella Viertolan kaupunginosassa. Koulussa on noin 830 oppilasta ja se jakautuu Liljatien ja Jokirannan opetuspisteisiin. 

Liljatien opetuspisteessä on noin 560 1.–6.-luokkalaista oppilasta ja 60 aikuista. Jokirannan opetuspisteessä on noin 270 oppilasta, joista suurin osa on 1.–6.-luokkalaisia, ja 30 aikuista. Opetusta annetaan koulurakennuksessa ja paviljongissa. 

Jokirannassa opetetaan myös polikliinisiä luokkia, joilla opiskelee runsaat 40 oppilasta, heistä noin 20 luokilla 7.–9. 

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*