Kaupungintalo ei ole Kouvolassa kaupan, mutta monta muuta kiinteistöä kyllä. Yksittäisiä asuntoja on poistolistalla toistasataa, mutta on niistä puretaan huonokuntoisina. (Kuva: Jari Heikkilä / Kouvolan kaupunki)

Kouvolan suuresta kuntaliitoksesta on aikaa pian 15 vuotta, mutta yhä edelleen kaupungin omistuksessa on ylimääräisiä kiinteistöjä, joista nyt halutaan eroon. Vielä tämän syksyn aikana on avoimeen myyntiin tulossa 69 kaupungin tilapalvelujen omistamaa asuntoa. Asiasta päätti Kouvolan kaupunginhallitus maanantain kokoukseen.

Kaikkiaan ylimääräisiä asuntoja on listattu 107, mutta näistä 16 asuntoa pyritään myymään suoraan kaupungin tytäryhtiölle Kouvolan Asunnot Oy:lle. Mikäli asunnot eivät siirry yhtiön omistukseen, niin myös ne tullaan laittamaan avoimeen myyntiin.

Osa kiinteistöstä menee purkuun

Loput poistolistalla olevista asunnoista ovat niin huonokuntoisia, että ne jäävät kaupungin omistukseen ja puretaan siinä vaiheessa, kun ne mahdollisten nykyisten vuokralaisten jäljiltä ovat jääneet tyhjilleen. Kaupungissa on linjattu, ettei nykyisiä asukkaita häädetä purettavista rakennuksista, ellei kaupunki tarvitse tonttia johonkin muuhun tarkoitukseen. Kaikkiaan tilapalvelujen omistuksessa olevien asuntojen yhteinen pinta-ala on yli 8000 neliötä.

-Kilpailutimme jo keväällä kiinteistövälittäjän vastaamaan näiden avoimeen myyntiin tulevien asuntojen myynnistä. Emme hae näiden ylimääräisten kiinteistöjen myynnillä pikavoittoja, vaan säästöjä ylläpito- ja korjauskustannuksissa, kertoo toimitilajohtaja Katja Ahola.

Eikä arviot saatavista myyntivoitoista todellakaan kerro pikavoitoista. Vaikka myytäviä asuntoja on kymmeniä, niin niistä arvioidaan saatavan myyntivoittoja koko paketista noin 80 000 euron verran. Sotekiinteistöjen osalta arvioidaan myyntivoittoa syntyvän maksimissaan puoli miljoonaa.

-Meidän henkilöstöresurssit tilapalveluissa ovat nykyisin aika niukat, joten voimme paremmin keskittyä ydinosaamiseen, kun turhat rönsyt on leikattu pois, Ahola pohtii.

Myös sote-kiinteistöjä tulee myyntiin

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan palauttaa valtaosan myytäväksi kaavailluista sote-kiinteistöstä vielä valmisteluun. Muutaman kiinteistön osalta voidaan kauppaa lähteä hieromaan. Vihreää valoa näytettiin neljän sote-kiinteistön myynnille.

-Osa näistä ylimääräisistä sote-kiinteistöistä on tyhjillään tai tyhjentymässä, toimitilapäällikkö Katja Ahola kertoo.

Kouvolan kaupungin tilapalvelujen omistuksessa on sosiaali- ja terveyskiinteistöjä sekä palokiinteistöjä omistuksessa kaikkiaan 33 kappaletta, jotka muodostavat lähes 66 000 neliön kiinteistömassan. Kaupungin tavoitteena on saada suurin osa kiinteistömassasta myytyä yksityisille kiinteistösijoittajille. Osa Kouvolan omistuksessa olevista sote-kiinteistöistä on jo aiemmin myyty silloiselle Kymsote Kiinteistöille (nykyisin Kymen Tuki).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*