Vexi Salmen taidekokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa ja yksittäisiä teoksia reilut 700. (Kuva: Hämeenlinnan kaupunki)

KUNTAKIERROS Synnyinkaupunki Hämeenlinna muistaa monin tavoin levytuottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko ”Vexi” Salmea, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta keskiviikkona 21. syyskuuta. Salmi syntyi Hämeenlinnassa 1942 ja kuoli Helsingissä 77-vuotiaana 2020.

Vexi Salmi asui lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa.

Salmea muistetaan muun muassa Hämeenlinnan taidemuseon Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä 25. marraskuuta alkaen. Näyttelyssä esitellään kattava kokonaisuus hänen taidekokoelmastaan. Salmi keräsi elämänsä varrella mittavan kokoelman, jonka hän lahjoitti Hämeenlinnalle ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely Svengaava 60-luku avautuu Museo Skogsterissa 11. marraskuuta. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet -musikaalin.

Hämeenlinnan kaupunginteatteri tuottaa viiden konsertin sarjan Vexi Salmen muistokonserttina. Konserteissa kuullaan Villit vuodet -musikaalin musiikkia. Salmen elämästä kertovan musikaalin kantaesitys oli syksyllä vuonna 2008 Hämeenlinnassa, ja näytelmä rikkoi tuolloin 23 000 katsojallaan teatterin aiemmat ennätykset.

Hämeenlinna on muistanut Vexi Salmea myös nimeämällä hänelle puiston Brahenkadun varressa olevalle puistoalueelle. Puistosta Rinkelinkadun suuntaan avautuva pieni esiintymispaikka ja nurmella olevat istuimet ovat rakenne, joka viittaa Vexi Salmen elämäntyöhön.

Vexi Salmi teki uransa aikana tuhansia sanoituksia, joista noin 3 200 päätyi levyille. Hämeenlinnalaisille on tuttu muun muassa HPK:n maalilaulu ”Taas hassuttelee vastustajaa HPK”. Salmi oli pitkän linjan HPK-kannattaja, joka nähtiin usein HPK:n kotipeleissä Hämeenlinnassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä