Pyhtäänlinnasta ei taida tulla kaupungintaloa. Pyhtäänlinnassa sijaitsevat kunnanviraston lisäksi Pyhtään evankelis-luterilaisen seurakunnan toimistotilat. Rakennuksen alakerrassa on myös liiketiloja ja kahvila-ravintola. (Kuva: Pyhtään kunta/Jari Korkki)

KUNTAKIERROS Pyhtään kuntapolitiikassa viime vuosituhannen puolella aktiivisesti vaikuttanut Väinö Koivisto on jättänyt kuntalaisaloitteen Pyhtään kuntamuodon muuttamisesta kaupungiksi.

Koiviston sanoo aloitteessaan Pyhtäätä valopilkuksi kolmen kaupungin eli Kotkan, Kouvolan ja Loviisan puristuksessa. Pyhtään voi Koiviston mukaan tulkita myös yhdeksi Manner-Suomen suurimmista saarista, sillä kuntaa ympäröivät Kymijoen haarat ja meri.

Pyhtään viranhaltijat eivät ole innostuneet aloitteesta. Kunnanhallitus saa eteensä ensi maanantain kokouksessa esityksen, jossa aloite torjutaan. Päätösesityksessä todetaan, että Pyhtää on läpi pitkän historiansa ollut nimenomaan kunta, ja sellaisena sen pitäisi jatkossakin ylpeästi pysyä myös historiallisista syistä.

– Vaikka Pyhtää on historiallisesti merkittävä ja nykyajassakin edelläkävijä kuntien joukossa, kunta ei asukastiheydeltään tai rakennuskannaltaan täytä kaupunkimaisen yhdyskunnan tunnusmerkkejä, esitysteksti kertoo.

Kuntalaisaloite on tarkoitus joka tapauksessa viedä kunnanhallituksesta edelleen myös Pyhtään kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä