Laajennetun todellisuuden tekniikoilla toteutettava, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen museomaailma avautuu 2025. (Kuva: Tekoälyohjelma dall.en tekemä museopaviljonki / Minna Turtiainen)

KUNTAKIERROS Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat opetus- ja kulttuuriministeriöltä 1 000 000 euron apurahan osallistavan ja vuorovaikutteisen XR-museomaailman suunnitteluun ja toteuttamiseen vuosien 2023–2024 aikana.

Uusi museokeskus toimii virtuaaliympäristössä. Lyhenne XR viittaa laajennettuun todellisuuteen (extended reality). Jo tämän vuoden kesällä Keski-Uusimaan museoissa kokeiltiin lisätyn todellisuuden käyttöä museokohteissa.

– Tämän hankkeen myötä Keski-Uudenmaan museot astuvat virtuaalisten museopalveluiden kehittäjien kärkijoukkoon, kertoo projektipäällikkö Minna Turtiainen.

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot alkoivat rakentaa yhteistä strategiaa pandemian alkuvuosina. Vuonna 2021 ne saivat valmiiksi yhteisen Elävät juuret -lähimatkailusivuston elämyspolkuineen. Vuoden 2022 alussa museot lähtivät tutkimaan virtuaalimuseon mahdollisuuksia eduskunnalta saadun 100 000 euron joululahjarahan turvin.

Laajennetun todellisuuden tekniikoilla toteutettava, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen museomaailma avautuu 2025.

– Kyllä tässä Keski-Uusimaata ihan maailmankartalle viedään! Palvelut muotoillaan vähän eri tavoin eri kohderyhmille: keskiuusmaalaiset pääsevät alueen museoihin paikanpäälle, ja heille tehdään etäpalvelut tämä huomioon ottaen. Toisaalta esimerkiksi Keski-Uusimaan palvelukodit voisivat käyttää etäpalveluita, Turtiainen sanoo.

– Keskiuusmaalaisilla on enemmän taustatietoja alueensa kulttuurihistoriasta, ja heille kerrotaan eri tavoin kuin esimerkiksi japanilaiselle Sibelius-fanille. Ja ehkä kaikki Ivalon koulut eivät pääse luokkaretkille Tuusulanjärvelle, joten voimme ehkä tarjota heille opetussuunnitelmaa tukevaa sisältöä virtuaalisesti. Keskiuusmaalaisilla on luultavasti muita isompi rooli palveluiden suunnittelussa, ja he ovat myös oman kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita.

OKM:n avustus on rakennetukea, jolla kannustetaan kulttuuritoiminnan ja muiden luovien alojen palveluiden uudistamista ja digitalisaatiota. Jaossa oli 14 miljoonaa euroa, ja Keski-Uudenmaan museot olivat yksi suurimmista apurahan saajista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä