Kristiinankaupunki on 6400 asukkaan rannikkokaupunki Pohjanmaalla. Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen Cittaslow-kaupunki. Verkostoon kuuluu alle 50 000 asukkaan kaupunkeja, jotka panostavat tietoisesti hyvän elämän edistämiseen ja kestävään kehitykseen. (Kuva: Kim Hammarberg)

KUNTAKIERROS Pohjanmaan neljä kuntaa Kristiinankaupunki, Närpiö, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy havittelevat BSR Cultural Pearls -helmen titteliä.

Kyseessä on Interreg-hanke (Baltic Sea Region Cultural Pearls for more resilient cities and regions), jonka tavoitteena on vahvistaa kulttuurin avulla pienten kuntien kykyä lisätä sosiaalista selviytymiskykyään. Kuntia autetaan työskentelemään elämänlaadun, houkuttelevuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi, ja samalla vahvistetaan niiden kansainvälistä profiilia ja näkyvyyttä.

Asiantuntijaraati valitsee ja julkistaa ensimmäiset neljä kulttuurihelmeä joulukuussa.

Pohjanmaan liitto on kolmivuotisen Interreg-hankkeen partneri. Partnereita on hankkeessa yhteensä 12 ja sitä hallinnoi Itämeren valtioiden neuvosto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3,5 miljoonaa euroa, ja siinä ovat Suomen lisäksi mukana Latvia, Liettua, Puola, Ruotsi, Saksa Tanska ja Viro.

Kristiinankaupungin hyvinvointijohtajan Emilia Mattson Nortamon mukaan kaupungissa pidettiin ajatuksesta vahvistaa kaupungin sosiaalista resilienssiä kulttuurin avulla.

-Se sopii myös hyvin yhteen kaupunkimme Cittaslow-statuksen kanssa, mikä tarkoittaa hyvää elämää, kertoo Mattson Nortamo.

Närpiössä pyritään saamaan useampia kansallisuuksia mukaan kaupungin kulttuurielämään ja Pietarsaaressa aiotaan paikallisten toimijoiden yhteistyöllä ehkäistä asukkaiden yksinäisyyttä. Uudessakaarlepyyssä pidetään tärkeänä muun muassa sitä, että hanke antaa kaupungille mahdollisuuden näkyvyyteen Euroopan tasolla.

Valituiksi tuleville kulttuurihelmille järjestetään muun muassa kansainvälisiä verkostoitumismahdollisuuksia sekä tilaisuuksia kansainväliseen vaihtoon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*