Marianne-karkkien valmistus jatkuu Lappeenrannassa. (Kuva: Jorma Ylönen)

KUNTAKIERROS Vuonna 1921 perustetun Fazerin makeistehtaan tarina jatkuu sittenkin Lappeenrannassa. Fazer ilmoitti keskiviikkona, että muun muassa korkotason ja kysynnän muutosten takia Lahteen suunniteltuun suurinvestointiin tulee muutoksia.

Lappeenrantalaisittain merkittävin muutos on se, että sokerimakeisten tuotanto jatkuu Lappeenrannassa. Fazerin tarkoituksena on siirtää Lahteen ainoastaan suklaatuotanto Vantaalta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan uuteen tehtaaseen oli tarkoitus siirtää suklaatuotanto ja sokerimakeistuotanto vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva iloitsee uudesta käänteestä.

– Kun Fazer alkoi suunnitella uutta tehdasta, teimme kovasti työtä saadaksemme sen tänne Lappeenrantaan, jossa yrityksellä on todella pitkät ja menestyksekkäät perinteet. Silloin Fazer päätyi suunnittelemaan investointia toisaalle, mutta kaupunkimme pitkä kokemus makeisten tekijänä, osaava työvoima ja valmis infrastruktuuri osoittautuivat nyt uudessa tilanteessa ratkaiseviksi tekijöiksi, Jarva sanoo Lappeenrannan kaupungin tiedotteessa.

Lappeenrannan tehdas valmistaa monia tunnettuja tuotteita, kuten vuodesta 1949 valmistettua Marianne-karamellia.

Jarvan mukaan Fazerin ilmoitus ei olisi voinut tulla parempaan aikaan Lappeenrannan kannalta.

– Lappeenranta on kärsinyt viime vuosina globaaleista ongelmista. Ensin korona pysäytti matkailun ohella alueelle elintärkeän Venäjän kaupan ja nyt käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on kurittanut aluetta entisestään. Tämä uutinen on kerta kaikkiaan suurenmoinen piristysruiske koko alueelle ja antaa uskoa kestäviin menestystarinoihin.

Fazer on valmistanut makeisia Suomessa 1890-luvulta lähtien. Yhtiön makeisliiketoiminta-alue työllistää yhteensä 2449 henkeä.

Muutoksesta huolimatta Lahteen suunnitteilla oleva investointi on Fazerin historian suurin. Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat yhteistyösopimuksen tontin varaamisesta Pippo-Kujalan teollisuusalueelta makeistehdashanketta varten toukokuussa 2022 ja allekirjoittivat kiinteistökaupan esisopimuksen tontista tämän vuoden helmikuussa.

– Fazerin Lahteen valmistelema investointi on muutoksen jälkeenkin edelleen historiallisen suuri Lahden seudulla. Kaupunki jatkaa esirakentamista ja yhteistyösopimuksen toteuttamista, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*