Mihail Anikusinin rintakuva V.I.Leninistä on Leningradin kaupungin lahja Turulle vuodelta 1977. (Kuva: TMK / Tatiana Tolonen)

KUNTAKIERROS Turun kaupunki poistaa V.I. Leninin rintakuvan Aurakadun yläpäästä Puolalanmäellä kaupungin keskustassa. Turun pormestari Minna Arve, kok., on tehnyt asiasta päätöksen kuluvan viikon tiistaina.

– Rintakuva ei sinänsä ole uhka kellekään, vaan kaupunkimme historian yksi ilmentymä, jota ei ole syytä pyyhkiä pois. Leninin muistomerkki kuvaa kuitenkin nykypäivänä ihmiskunnan historian yhtä epädemokraattista ja traagista vaihetta, joka ideologialtaan ei ole Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian eteenpäin katsovan, uusiutumiskykyisen ja ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia korostavan hengen mukainen, pormestari Arve sanoo Turun kaupungin tiedotteessa.

Rintakuva, sen jalusta ja myös muistolaatta patsaan vieressä olevan talon seinässä poistetaan mahdollisimman pian. Muistomerkki jalustoineen ja muistolaattoineen dokumentoidaan ja tallennetaan museopalveluiden säilytystiloihin museolakia noudattaen.

Rintakuvan on tehnyt venäläinen kuvanveistäjä, akateemikko Mihail Anikusin ja se on Leningradin kaupungin lahja Turulle vuodelta 1977. Pronssiveistokseen liittyy erillinen Tauno Torpon vuonna 1964 suunnittelema muistolaatta Leninin asumisesta viereisessä talossa vuonna 1907.

Veistos on valettu leningradilaisessa Monument Sculptura -valimossa. Jalustan on valmistanut Loimaan Kiviveistämö. Teos paljastettiin yleisölle 13.11.1977 Leningradin päivänä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*