Riihimäen Sammalistonsuon luontopolun avajaisia vietetään keskiviikkona 8. kesäkuuta. (Kuva: Neova Group)

KUNTAKIERROS Riihimäen Sammalistonsuon kosteikolle on rakennettu luontopolku, jossa pääsee tutustumaan lintuharrastukseen, luonnonsuojeluun, metsästykseen, riistanhoitoon sekä vastuulliseen turvetuotantoon. Luontopolun avajaisia vietetään keskiviikkona 8. kesäkuuta.

Sammalistonsuon noin 30 hehtaarin kokoinen kosteikko perustettiin vuonna 2013. Se sijaitsee vain neljän kilometrin päässä Riihimäen kaupungin keskustasta.

Riihimäen kaupunki on edistänyt Sammalistonsuon rakentamista viralliseksi virkistysalueeksi vuokraamalla parkkipaikaksi rakennetun alueen Neova-konsernille ja rakentamalla liittymän parkkipaikalle. Sammalistonsuo on kirjattu tärkeiden ulkoilun ydinalueiden joukkoon Riihimäen kaupungin viheralueohjelmassa.

Sammalistonsuon alueen kehittäminen sai alkunsa, kun turvetuotannosta poistuvalle alueelle suunniteltiin maankäyttömuodoksi ja turvetuotannon vesienkäsittelyrakenteeksi kosteikkoa. Kosteikkoa on kehitetty yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Mukana ovat olleet lintuharrastajat, luonnonsuojelijat, virkistyskäyttäjät, viljelijät, metsästäjät ja metsästyskoiraharrastajat.

Sammalistonsuon kosteikon rakentamisen yhteydessä perustettiin Sammalistonsuon kosteikkotoimikunta. Toimikunnan muodostavat BirdLife Kanta-Häme, Kekkilä-BVB, Neova, Riihimäen kaupunki, Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys, Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen Riistakeskus. Lisäksi mukana on koiraharrastajia Kanta-Hämeen Noutajakoirayhdistyksestä ja muista järjestöistä.

Sammalistonsuo on linnustollisesti yksi Kanta-Hämeen arvokkaimmista alueista ja valtakunnallisesti yksi merkittävimmistä lintujen levähdysalueista sisämaassa. Keväisin ja syksyisin Sammalistonsuolla pysähtyy tankkaamaan ravintoa tuhansia muuttavia lintuja. Sammalistonsuolla on tavattu 245 eri lintulajia.

Metsästäjäliitto on tehnyt Sammalistonsuolla pitkään riistanhoitoa, johon kuuluu elinympäristöjen hoito, pesimälaitteiden rakentaminen eri lintulajeille ja pienpetopyynti. Pienpedot, erityisesti supikoira ja minkki, heikentävät vesilintujen pesimämenestystä, jota pienpetopyynnillä parannetaan.

Avajaiset 8. kesäkuuta ovat Riihimäen kansainvälisten erämessujen ennakkotapahtuma. BirdLife Kanta-Häme järjestää tuolloin lintukierroksia ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys esittelee alueen luontoa. Avajaispuheen pitää Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riku Bitter.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*