Kuntien rahapula näkyy suunnistusrasteilla
Sama suunnistuskartta palvelee niin huippu-urheilua, kuntourheilua kuin koululiikuntaa.
Vuosien 2011-2014 välisenä aikana kuntien panostus suunnistuskarttojen tekoon on pudonnut 35 prosenttia. Kun vuonna 2011 kunnat rahoittivat karttojen tekoa 282.000 eurolla, niin viime vuonna kuntien rahoitus-osuus oli enää 184.000 euroa. Valtionapua suunnistuskarttojen tekoon herui opetusministeriötä 180.000 euroa ja loppu rahoitettiin urheiluseurojen kassasta.
Samaan aikaan, kun suomalaiset lapset ja aikuiset liikkuvat liian vähän, ovat kunnat omilla toimillaan kiristäneet urheiluseurojen mahdollisuuksia laittaa väkeä liikkeelle. Tämä on huomattu myös Suunnistusliitossa.
-Pudotus on merkittävä. Suomessa valmistuu vuosittain vuosittain noin 450-500 karttaa ja niiden kustannukset ovat vajaat miljoonaa euroa, Suunnistusliiton karttavastaava Pasi Jokelainen kertoo.
Edullista liikuntaa
Suunnistus on yksi maamme suurimmista massoja liikuttavista urheilulajeista, joka soveltuu koko perheelle vauvasta vaariin. Iltarastit kokoavat kesäaikaan suunnistajia joka niemeen notkoon ja saarelmaan eri puolilla Suomea. Suuret massatapahtumat kuten Jukolan viesti ja Kainuun Rastiviikko ovat myös matkailun kannalta merkittäviä tekijöitä aluetaloudessa.
-Kartan laatimisen jälkeen suunnistuksesta ei kunnille enää kustannuksia liikuntapaikkojen rakentamisen muodossa tule. Samoilla kartoilla voidaan kilpailla, harrastaa suunnistusta kuntorasteilla tai hyödyntää niitä koulujen liikuntatunneilla. Siinä on selkeä epäsuhta, että seurat omalla talkootyöllä kustantavat koulujen käyttöön suunnistuskartat. Mikä muu laji joutuu näin tekemään, pohtii Jokelainen.
Suurista summista ei ole kyse, kun koulun lähimetsän tai taajaman reuna-alueen käsittävä suunnistuskartta tehdään. Kohteesta riippuen lähisuunnistukseen soveltuvan kartan teko maksaa 3000–5000 euroa.
-Kun kartta on kerran kunnolla tehty ja tiedot tallennettu digitaalisesti, niin sitä voi päivittää helposti jatkossa. Kartan kestoikä on ainakin sen 20–30 vuotta, Jokelainen arvioi.
Mallioppilaitakin kuntien joukosta löytyy. Osa kunnista kustantaa kartat kokonaisuudessaan vuosittain. Näissä kunnissa suunnistuskartta on mielletty liikuntapaikaksi, johon kannattaa panostaa.
-Suunnistus on yksi niistä lajeista, joka sopii kaiken ikäisille. Kun kunnat tukevat karttojen tekoa, niin pystymme tarjoamaan kuntalaisille vastavuoroisesti hienoja elämyksiä luonnossa liikkuen, muistuttaa Suunnistusliiton karttavastaava Pasi Jokelainen.
Yleistä suunnistuskartoituksesta:
– Suomessa valmistuu noin 450-500 karttaa / vuosi, pinta-ala yhteensä noin 1800 km2, kustannukset noin 0,8 -1 miljoona euroa/vuosi. Osa on täysin uusia karttoja uusista maastoista ja pääosa nykyisin aiempien karttojen päivityksiä.
– Rahoitus: seurat 60 % / kunnat 20 % / valtio 20 %
– Edullinen liikuntapaikka ja ylläpito lähes ilmaista.
– Karttojen valmistusta tekevät ammattilaiset ja sivutoimiset ammattilaiset sekä seurojen talkoohenkilöt. Päätyökseen suunnistuskarttoja tekeviä henkilöitä noin 10 henkilöä, jotka tekevät tärkeimpien tapahtumien kartat.
– Talkootyöllä tehdään noin puolet kaikista suunnistuskartoista.
– Nykyajan tekniikka on mullistanut paljon suunnistuskartoitustakin (GPS, maastotietokoneet, laserkeilaus, Maanmittauslaitoksen avoin data)