Alkoholilain uudistuksen puolustajat perustelevat kantaansa muun muassa verotulojen lisääntymisellä, kun Virosta tuotavan alkoholin määrä laskisi. (Kuva: Seppo Haavisto)

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan alkoholilain kokonaishyödyistä ja –kustannuksista ei saa kattavaa käsitystä hallituksen esitysluonnoksen perusteella. Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että lain hyötyjä on käsitelty ohuesti. Lain välillisiä vaikutuksia tulisi myös arvioida tarkemmin.

Arviointineuvosto pitää myönteisenä, että esitysluonnoksessa on hyödynnetty paljon tilasto- ja tutkimustietoa, joiden lähteet on pääosin mainittu. Myönteistä luonnoksessa on myös se, että siinä on useita euromääräisiä arvioita vaikutuksista. Esitysluonnos on sujuvasti kirjoitettu ja sisältää asianmukaisen kuvauksen lainsäädännön taustasta ja nykytilasta.

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota esitysluonnoksen erisuuntaisiin elinkeinopoliittisiin sekä sosiaali- ja terveystavoitteisiin, joista keskeinen on alkoholihaittojen vähentäminen.  Näiden tavoitteiden yhtäaikainen saavuttaminen on neuvoston mukaan nykyisen, alkoholia ja sen käyttöä koskevan tutkimustiedon valossa todennäköisesti vaikeaa.

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut alkoholilakia koskevan luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Arviointineuvosto suosittelee, että esitysluonnosta korjataan ennen hallituksen esityksen antamista.

Maaliskuussa joukko hallituspuolueiden kansanedustajia allekirjoitti kriittisen julkilausuman, jossa arvosteltiin lakiesitystä siitä, että se sallisi ns. limuviinojen tuomisen ruokakauppoihin ja kaupoissa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden ylärajan korottamisen.

– Mikäli lakiluonnoksessa esitetyt muutokset toteutuvat, hyvinvointi- ja terveyserot kasvavat riippumatta siitä, millainen sote-palvelujärjestelmä maahan rakennetaan. Emme voi hyväksyä, että hallitus tietoisesti tekisi lainsäädäntöä, mikä vesittäisi sote-uudistuksen tavoitteita, kansanedustajat painottivat.

Myös Kuntaliitto ja ainoana kaupunkina lausunnon lakiesityksestä antanut Helsinki arvostelivat lakiesitystä siitä, että toteutuessaan laki luultavasti lisäisi yhteiskunnallisia ja terveydellisiä haittoja ja siten muun muassa jarruttaisi sote-uudistuksen tavoitetta hillitä kustannusten kasvua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*