KHO: Puutteellisesti valmistellut lait vaarantavat oikeusturvan
Korkein hallinto-oikeus toivoo hallituksen lakiesityksiltä selkeyttä ja helpotis löytyvää taustatietoa. (Kuva: KHO)
Korkein hallinto-oikeus (KHO) muistuttaa, että hallituksen lakiesitysten tekstin täytyy olla lyhyttä ja tiivistä, ja niiden sisällön selkeää.
KHO korostaa oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa, että valtioneuvoston on tehtävä jatkuvasti työtä hallitusten esitysten rakenteen ja kielen kehittämiseksi. Näin taataan myös lainsäädännön laatu ja ihmisten oikeusturva.
– Lakiesityksillä on olennainen merkitys säätämisvaiheen lisäksi myös tulevaisuudessa tapahtuvalle lakien soveltamiselle, KHO:n tiedotteessa sanotaan.
KHO on äsken antanut oikeusministeriölle lausuntonsa hallituksen esitysten laatimisohjeiden (HELO) uudistamisesta. Ministeriön arviomuistiossa pohditaan hallituksen esitysten rakenteen uudistamista.
KHO näkee mahdollisia ongelmia linkkien käytössä hallituksen esityksissä. Linkkien käyttö ei saisi johtaa siihen, että hallituksen esityksistä ei enää käy selville, mitä keskeisiä ehdotuksia asian valmistelun kuluessa on tehty ja miten näihin ehdotuksiin on suhtauduttu.
– Tuomioistuinten ja muiden lainsoveltajien työ saattaa vaikeutua myös, jos linkkien hakutoimintoja tai tietojen käytettävyyttä myöhemmin muutetaan, KHO näkee.
– Eduskunnan verkkosivuston uudistus on jo nyt vaikeuttanut etenkin vanhempien lainvalmisteluaineistojen saatavuutta.
Käytännössä suuri osa uudesta lainsäädännöstä on lakien muutoksia. Muutettavien säädösten rinnakkaistekstit ovat jatkossakin hallituksen esityksissä tarpeen lainsoveltajien tulevia käyttötarpeita varten. Muutoinkin hallituksen esitysten nykyrakenteen säilyttäminen on perusteltua.
Juha Sipilän, kesk., hallitus on vetänyt lyhyessä ajassa takaisin useita suunnittelemiaan lakimuutoksia, joita on arvosteltu voimakkaasti, viimeisimpänä eläkkeensaajien asumistuen siirtämisen yleisen asumistuen piiriin.
Muutos olisi eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan pudottanut 27 000–33 000 eläkkeensaajaa köyhyysrajan alapuolelle.
Aiemmin syksyllä MTV uutisoi, että valtiovarainministeri Alexander Stubbin, kok., mainitsemia selvityksiä hallituksen työelämäpaketin perustuslaillisuudesta ei löytynyt.
Selvitykset liittyivät hallituksen suunnitelmiin leikata sunnuntai- ja ylityökorvauksia sekä sairausloman palkanmaksua.
– Me kävimme totta kai läpi juurta jaksain virkavastuulla sekä työ- ja elinkeinoministeriön työlainsäädäntöammattilaisten välityksellä että sitten myös perustuslakiprofessoreiden ja muiden kanssa sen kokonaisuuden, että me toimimme tässä lain puitteissa, Stubb oli sanonut Ylen haastattelussa.
Sittemmin työelämäpakettia lievennettiin huomattavasti. Ylen A-studiossa Sipilä kertoi lakimuutosaikeiden muuttuneen televisiossa puhuneiden, leikkauksia vastustaneiden kätilöiden esittämien perustelujen ansiosta.
KHO:n lausunto oikeusministeriölle