Kivijärven kunta sai irtisanoa koulukyytejä koskevan sopimuksen keväällä 2019.

Kivijärven kunnalla oli painavat perusteet irtisanoa koulukuljetuksia ja asiointiliikennettä koskeva kuljetussopimus huhtikuussa 2019. Kunta ja paikallinen yrittäjä olivat tarjouskilpailun jälkeen solmineet kyseisiä kuljetuksia koskevan sopimuksen joulukuussa 2017. Sopimuksen oli tarkoitus olla voimassa heinäkuun loppuun 2020.

Kunta antoi yrittäjälle huomautuksen hänen toiminnassaan olleista puutteista 8.4.2019. Samalla kunta oli ilmoittanut, että se varaa oikeuden selvityksen saatuaan irtisanoa sopimuksen. Kunta sai pyytämänsä selvityksen, mutta siitä huolimatta purki sopimuksen päättymään lähes samoin tein eli 18.4.2019 alkaen.

Purkamisperusteiksi kunta ilmoitti sopimuksenvastaiset odotusajat, jatkuvan ylilaskutuksen, oppilaan kuljettamatta jättämisen, ylikuormauksen, työntekijän rikosrekisteriotteen toimittamatta jättämisen ja oppilaiden epäasiallisen kohtelun. Myös asiointi kuljetusyrittäjän kanssa oli kunnan virkamiesten mukaan ollut vaikeaa tämän hyökkäävän ja epäasiallisen käytöksen johdosta.

Yrittäjä ei yrityssanomisperusteista itseään tunnistanut. Hän nosti vahingonkorvauskanteen Keski-Suomen käräjäoikeudessa ja vaati lähes 79 000 euron vahingonkorvauksia ja sopimukseen perustuvia saatavia kunnalta. Lisäksi mies vaati kuntaa korvaamaan hänen oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluja yli 65 000 euroa.

Käräjäoikeudessa sopimuksen purkaneella Kivijärven kunnalla oli näyttövelvollisuus siitä, että sillä oli sopimuksen purkamiseen painavat perusteet. Tuoreessa päätöksessään käräjäoikeus vahvistaa kohta kohdalta, että kaikki kunnan ilmoittamat purkuperusteet toteutuivat.

Ylilaskutus oli ollut säännöllistä, eikä sitä ollut korjattu huomautuksista huolimatta. Samoin oppilaiden odotusajat kuljetuksen suhteen olivat ylittäneet sopimuksen kirjaukset. Mies oli myös haukkunut koulukuljetuksessa ollutta oppilasta ja nimitellyt hänen äitiään. Tämä kävi ilmi erään kyydissä olleen henkilön tekemästä nauhoituksesta.

Keski-Suomen käräjäoikeus velvoitti yrittäjän maksamaan kunnan oikeudenkäyntikuluja noin 68 000 euroa. Lisäksi tuomittiin maksamaan sopimuksen purkamiseen liittyviä vahingonkorvauksia lähes 8000 euroa. Lisäksi maksettavaa kertyy hänen omista yli 65 000 käräjäkuluista.

Tänään annettu ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Päätökseen voi hakea muutosta Vaasan hovioikeudesta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*