Oulun syyttäjänvirasto on nostanut syytteitä Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan. Syytettynä on kaikkiaan 27 nykyistä tai entistä kittiläläistä kuntapäättäjää. Useat heistä saivat useita syytteitä.

Syytteet liittyvät vyyhtiin, joka alkoi silloisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän tehtyä tutkintapyynnön Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta ja johti Mäkelän erottamiseen.

Syytteitä tuli muun muassa virka-aseman väärinkäyttämisestä, työsyrjinnästä ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyteharkinnassa oli kaikkiaan 29 kuntapäättäjää.

Kahdeksan Kittilän kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä saa syytteen virka-aseman väärinkäyttämisestä osallistumisestaan päätöksentekoon 16.12.2013 Kittilän kunnanhallituksen kokouksessa, jossa päätettiin peruuttaa tutkintapyyntö, jonka kunnanjohtaja Anna Mäkelä on tehnyt 5.12.2013 Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta. Samassa kokouksessa kunnanhallitus on myös päättänyt antaa Oy Levi Ski Resort Ltd:n yhtiökokousedustajille omistajaohjausta irtisanotun toimitusjohtajan palauttamiseksi tehtäväänsä.

Lisäksi 14 kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä saa syytteet työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kunnanhallituksen jäsenten ja varajäsenten on väitetty kohdelleen kunnanjohtaja Mäkelää epäasiallisesti ja asettaneen hänet epäedulliseen asemaan hänen 5.12.2013 tekemänsä tutkintapyynnön johdosta. Mäkelän virkatehtäviä on vaikeutettu eri tavoin, häntä kohtaan on käyttäydytty epäasiallisesti ja hänet on irtisanottu 17.11.2014. Työrikoksissa väitetty menettely tulee arvioitavaksi myös virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Lisäksi viittä Kittilän kunnan tilapäisen valiokunnan jäsentä, 21 kunnanvaltuuston jäsentä ja yhtä varajäsentä sekä neljäätoista kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyte koskee kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomiseen liittyvää valmistelua tilapäisessä valiokunnassa, päätöksentekoa kunnanvaltuustossa 17.11.2014 ja irtisanomispäätöksen täytäntöönpanoa kunnanhallituksen kokouksissa 24.11.2014–16.3.2015. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Oulun syyttäjäviraston mukaan kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet.

Syytteisiin johtaneet tapahtumat ovat herättäneet kysymyksiä Kittilän päätöksenteon toimintakyvystä. Valtiovarainministeriö kertoi syyskuun lopussa pyytäneensä Kittilältä selvitystä toimista, joihin se on ryhtynyt saattaakseen päätöksentekonsa uskottavalla tolalle.

VM:n asettama takaraja selvitykselle umpeutuu ensi viikolla, 18. lokakuuta.

LUE MYÖS: Lex Kittilä ei ole mystinen kommervenkki

Aiemmin Kittilästä Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*