Kuva: Kari Långsjö

Lapin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina antamassaan tuomiossa kaikki Kittilän kuntapäättäjiin kohdistuneet syytteet sekä asianomistajan toimineen Kittilän entisen hallintojohtajan Esa Mäkisen syytteisiin perustuneet korvausvaatimukset rikosasiassa, jossa oli syytettynä 39 Kittilän kuntapäättäjää.

Helmikuussa 2020 vireille tullut rikosasia liittyi Mäkisen syrjäyttämiseen kunnan toiminnoista sen jälkeen, kun hän oli puuttunut kunnan aikeisiin maksaa lasku oikeusavusta (ns. Eilavaara-laskut), jota entinen vt kunnanjohtaja Kyösti Tornberg oli ostanut ohi kunnallisen päätöksenteon. Oikeusapu liittyi entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän irtisanomiseen. Mäkelän irtisanomisesta käynnistyi vyyhti, johon on liittynyt useita oikeuskäsittelyjä, joka on saanut valtiovarainministeriön säätämään uuden lain ja joka on saanut valtiovarainministeriön julkisesti kuvailemaan kunnan päätöksentekoa ”halvaantuneeksi”.

VM:n säätämä laki on herättänyt myös arvostelua.

Aiemmin laskuasiasta:

MainosNyt annetussa päätöksessä syytteen mukaan kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston päätökset oli tehty kostona tai rankaisuna hallintojohtaja Mäkisen toiminnasta Eilavaaran laskuihin liittyvissä asioissa.

”Syytteen mukaan Esa Mäkinen on virkavelvollisuuksiensa mukaisesti estänyt Eilavaaran I laskun maksamisen kunnan varoista ja pyrkinyt estämään Eilavaaran II laskun maksamisen kunnan varoista. Syytteen mukaan tämä Mäkisen toiminta oli syynä kuntapäättäjien tässä asiassa tekemiin, syytteessä yksilöityihin päätöksiin ja vastaajat olivat siten ylittäneet harkintavaltansa päätöksiä tehdessään. Kuntapäättäjiä syytettiin lisäksi siitä, että päätöksenteossa oli laiminlyöty hallinnossa noudatettavia menettelysäännöksiä, koska Mäkistä ei ollut kuultu tehdyistä päätöksistä eikä päätöksiä ollut perusteltu”, Lapin käräjäoikeuden tiedotteessa kuvaillaan.

Käräjäoikeuden mukaan kuntapäättäjät olivat tehneet päätöksiä, jotka olivat joiltakin osin muuttaneet tai vaikuttaneet Mäkisen virkatehtävien sisältöön, mutta näyttämättä jäi, että päätökset olisi tehty kostona tai rankaisuna Mäkisen toiminnasta Eilavaaran laskuihin liittyvässä asiassa tai että kuntapäättäjät olisivat päätöksiä tehdessään ylittäneet harkintavaltaansa.

”Käräjäoikeus katsoi myös jääneen näyttämättä, että vastaajat olisivat syyllistyneet virkavirheisiin menettelyvirheitä tekemällä”, tiedotteessa todetaan.

Lisää aiheesta:

LISÄÄ UUTISIA KITTILÄSTÄ

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*