Lainmukainen etenemisjärjestys luottamushenkilöiden erottamisessa on hyvinvointialueella samankaltainen kuin kunnassa. Kuva: Kari Långsjö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten valtuusto saa keskiviikkona selvityksen askelmerkeistä hyvinvointialueen päätöksenteon kriisin ratkaisemisessa.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Asko Syrjälä, kesk., kertoo Kuntalehdelle, että aluevaltuustolle pidetään keskiviikkona infotilaisuus asiasta. Siihen mennessä käydään juristien kanssa läpi, kuinka asiassa voi edetä.

Mitään muuta Syrjälä ei olekaan halukas kertomaan.

Hän ei esimerkiksi tiedä, onko edessä tilapäisen valiokunnan perustaminen ja sitä kautta hallituksen puheenjohtajan erottaminen.

Hallituksen puheenjohtajaa Sari Innasta, kesk., kohtaan esitettiin epäluottamusta torstaina aluevaltuuston keskustaryhmän ”hätäkokouksessa”. Taustalla on hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västin irtisanoutuminen ja väitteet luottamuspulasta hänen ja luottamushenkilöjohdon välillä. Soiten vuoden 2023 alijäämä paljastui tammikuun lopussa huomattavasti suuremmaksi, kuin aiemmin oli kerrottu

Innanen toistaa Kuntalehdelle perjantaisen lausahduksensa, että hän ”istuu bussin kyydissä” ja katsoo, mitä tapahtuu.

Perjantaina hän johti normaaliin tapaan aluehallituksen kokousta, jossa myönnettiin ero Korkiakoski-Västille ja päätettiin johtajahaun käynnistämisestä. Maaliskuuun loppupuolelle saakka lomalla olevan Korkiakoski-Västin sijaisena toimii johtajaylilääkäri Katja Virta.

Valtuuston puheenjohtaja Syrjälällä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka lain mukaan tulisi edetä.

-Minulla on se tieto ja käsitys, että todennäköisesti joudumme tilapäisen valiokunnan perustamaan. Mutta kun tämä on uusi tilanne, minä valtuuston puheenjohtajana joudun tämän varmistamaan ja selvittämään juristien kanssa, että toimitaan oikein.

Asko Syrjälä ei halua kommentoida Kuntalehdelle Soiten luottamushenkilöjohdon tilannetta.

Nauttiiko Soiten aluehallituksen puheenjohtaja aluevaltuuston puheenjohtajan luottamusta?

-Tässä kohtaa en kommentoi yhtään enempää. Meillä on valtuustoinfo keskiviikkona ja haluan varmistua, että valtuusto on kaikesta ajantasalla.

Näin lain mukaan

Sari Innasen mukaan etenemisjärjestys on sangen selkeä. Asiassa sovelletaan hyvinvointialuelain 39 pykälää, jonka mukaan aluevaltuusto voi erottaa puheenjohtajansa ja varapuheenjohtajansa sekä valitsemiensa toimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. 

Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Laki hyvinvointialueista, 39 § ja 40 § 1 momentti:

-Asia tulee vireille niin, että joko aluehallitus tekee asiasta esityksen tai neljäsosa aluevaltuutetuista tekee asiaa koskevan aloitteen, kertoo Hyvinvointialueyhtiö Hyvilin juristi Johanna Lindholm.

-Kun asia on valtuustossa vireillä, se voi asettaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee asiaa.

Toisaalta valtuusto voi myös olla asettamatta tilapäistä valiokuntaa. Tällöin asian eteneminen todennäköisesti raukeaa.

Juttua muokattu 26.2. klo 14.55: Korjattu yhteen kohtaan Minna Korkiakoski-Västin nimi ja lisätty maininta aluehallituksen perjantaisesta kokouksesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä