Opaskylttejä Malmin sairaalan pihalla
"Kun hyvinvointialueet ovat tulleet jäädäkseen, niiden rahoitus ja myös niiden vastuut tulisi pikaisesti arvioida uudelleen", kirjoittaa yksi Kuntalehden verkkokommentoijista. Kuva: Ville Miettinen

Viime viikolla julkaistu Sosiaali- ja terveysministeriön sairaalauudistusselvitys on herättänyt runsaasti keskustelua. Myös Kuntalehden lukijat ovat kommentoineet aiheesta julkaistuja uutisia.

Kuntalehti.fi:ssä julkaistuja juttuja voi kommentoida jutun lopusta löytyvän kommentointilomakkeen kautta.

Suosittelemme kommentoimaan omalla nimellä. Ilmoitettava sähköposti jää toimituksen tietoon eikä sitä julkaista. Kuntalehti kannustaa lukijoita aktiiviseen kommentointiin. Monipuolinen, asiallinen keskustelu on tarpeen aiheesta kuin aiheesta, ja se nostaa parhaimmillaan esiin uusia tietoja ja kiinnostavia näkökulmia.

Uutisten alle koottuna sairaalauudistusjuttujen kommentteja:

Tarve päättää sairaalapalveluiden hierarkiasta valtakunnallisesti korostaa sote-uudistuksen keskeneräisyyttä ja hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmia. Tietysti hyvinvointialueiden tulisi voida päättää itse palveluista alueellaan.
Tätä ei kuitenkaan toimi, koska hyvinvointialue, jolle normien mukainen rahoitus ei riitä, saa valtiolta lisärahaa. Toisin sanoen valtio joutuu palkitsemaan epätarkoituksenmukaista palveluverkkoa ja ylimääräisiä sairaaloita ylläpitäviä alueita, samoin huonosti johdettuja ja muuten tehottomia hyvinvointialueita. Suhteellisina kärsijöinä ovat hyvin, tehokkaasti ja vaikuttavasti toimivat hyvinvointialueet.
Kun hyvinvointialueet ovat tulleet jäädäkseen, niiden rahoitus ja myös niiden vastuut tulisi pikaisesti arvioida uudelleen. Verotusoikeus hyvinvointialueille lienee välttämätön, ja työnjako hyvinvointialueiden ja kuntien välillä tulisi miettiä uudelleen, sote-uudistuksen kiemuroissa sitä ei ehditty tehdä. Siihen asti mennään valtion tiukassa ohjauksessa.”
Neuvos

”Kun tämänkin artikkelin lukee, niin tulee taas mieleen, miten halpa on ihmishenki. Ihmiselle ei anneta mitään arvoa, kun sen elämää ei kannata yhtään helpottaa, auttaa tai edes syntyä ihmisiä lisää. Jos sairaskohtauksen saat, muista saada se päivällä ja mielellään paikkakunnalla, jossa on toimiva sairaala. Kyllä kaiken perusta pitäisi olla ihminen. Nyt kaiken keskellä on raha ja valta.”
Karjalan mummo

Ensimmäisen vaiheen ainoat konkreettiset muutosesitykset koskevat perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen lakkauttamista kahdeksassa keskikokoisessa kaupungissa, suurimpana näistä n. 80 000 asukkaan Kouvola. Etäisyys lähimpään päivystyssairaalaan (Kotka, Lahti) olisi n. 70 km.

Miten ratkaisu on sote-uudistuksen tavoitteiden näkökulmasta perusteltavissa? Tukeeko se perusterveydenhuollon vahvistamista vai entisestään erikoissairaanhoidon pohjattomia resurssitarpeita? Miten palvelujen taas-arvoinen saatavuus toteutuu? Miten ambulanssi- ja taksiralli edesauttavat taloudellisten tavoitteiden toteutumista? Ratkaiseeko esitys aikuisen oikeasti henkilöstön saatavuusongelmia?
Lauri Lamminmäki

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Mari Kuparinen kommentoi viestipalvelu X:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ihmetyttää tämä keskustelu hyvinvointialueiden ongelmista. Onkohan nyt tyystin unohtunut keskustelut, kun alueet hyväksyttiin eduskunnassa lopultakin 20 vuoden jahkailun jälkeen. Laki takasi alueille riittävän rahoituksen valtiolta, kun verotusoikeutta ei myönnetty.
    Nyt vaaditaan alueilta ylimitoitettuja säästötoimia heti ensimmäisen vuoden aikana. Laissa oli tarkoitus antaa alueille siirtymäaikaa toimintojensa yhdenmukaistamiseen. Nyt tämäkin laissa oleva kohta on unohdettu ja ihmiset joutuvat turhaan kärsimään maan hallituksen lainvastaisista vaatimuksista alueille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*