Ilmakuva Hämeensillan ratikkatyömaasta
Tampereen ja Pirkanmaan kulttuurihanke korostaa tasa-arvoa. Kuva: Pasi Tiitola

Oulu, Savonlinna ja Tampere kisaavat Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -tittelistä. Eurooppalainen asiantuntijaraati on nyt julkaissut arvionsa kolmen kaupungin hakemuksista. Seuraavaksi hakijakaupungeilla on aikaa kehittää ja täsmentää hakemuksiaan 23. huhtikuuta 2021 asti.

Raadin vierailut kaupunkeihin järjestetään toukokuussa, ja lopullinen valinta tehdään raadin kokouksessa Helsingissä 2. kesäkuuta 2021.

Aiemmin tänä kesänä koettiin yllätys, kun kaikki kolme hakijakaupunkia pääsivät jatkoon ensimmäisestä karsintavaiheesta. Alun perin jatkopaikkoja oli kaavailtu vain kahdelle kaupungille, mutta koronavirus sekoitti suunnitelmia.

Hankkeet saivat hyvää palautetta

Oulun kaupungin teema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Oulun lisäksi hankkeeseen on sitoutunut 32 pohjoisen Suomen kuntaa ja kaupunkia.

Raati näkee Oulun hakemuksen hyväksi perustaksi jatkotyölle. Oulun hankkeet ovat raadin mukaan tuoreita ja kiehtovia ja kulttuuritarjonnan ainekset lupaavia. Raati suosittelee Oulua tuomaan kulttuuri-ilmastonmuutosteemaa selkeästi osaksi taide- ja kulttuuriohjelmaa.

Savonlinnan hanke kulkee nimellä Saimaa-ilmiö2026. Mukana hankkeessa ovat myös Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli ja Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot. Saimaa-ilmiön tarkoituksena on osoittaa, että Järvi-Suomessa on yhä omaleimainen kulttuuriperintö ja mielenkiintoisia uusia ilmiöitä.

Raati piti Savonlinnan hakemusta kiinnostavana. Potentiaali tulee esille vahvassa kansalaisten sitouttamisessa hankkeeseen, kaupunkien ja hakutiimin yhteistyössä sekä alueen rikkaassa ja elävässä kulttuuriperinnössä. Raati suosittelee, että Savonlinna tuo hakemuksessaan enemmän esille myös uudempaa taidetta ja kulttuuria. Lisäksi Raati toivoo, että kaupunki kehittäisi Saimaa-ilmiön merkitystä Euroopalle ja eurooppalaisille.

Tampereen ja Pirkanmaan hankkeessa pääteema on yhdenvertaisuus. Alueen tavoitteena on nousta tasa-arvon kansainväliseksi tiennäyttäjäksi ja yhdenvertaisuuden edistäjäksi sen kaikissa muodoissa. Mukana on 20 kuntaa: Tampere, Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Raati piti Tampereen ohjelman taiteellista visiota ja aihealueita eurooppalaisesti kiinnostavina ja osuvina. Kulttuuriohjelma on ansiokkaasti tehty paikallisten taitelijoiden ja kulttuurialan toimijoiden yhteistyöllä.

Raati kannustaa Tamperetta tarkastelemaan kaupungin ja Pirkanmaan potentiaalia vielä nykyistä syvällisemmin. Se suosittaa myös, että hakemuksen teema ”Laatua yhdenvertaisesti” toteutetaan selkeämmin kulttuuri- ja taideohjelmassa hanketasolla eurooppalaista yleisöä kiinnostavasti.

Eurooppalaista ulottuvuutta vahvistettava

Raati toivoo, että kaikki kolme kaupunkia vahvistavat hakemustensa eurooppalaista ulottuvuutta. Tämä tarkoittaa, että kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmat tulee rakentaa eurooppalaiselle yleisölle houkuttelevaksi. Lisäksi tulee luoda uusia ja pitkäjänteisiä kumppanuuksia kaupungin ja muiden maiden kulttuuritoimijoiden välille. Kulttuuripääkaupunki-hankkeen erityispiirre on, että se esittelee paitsi kaupungin ja sen ympäröivän alueen taide- ja kulttuuritarjontaa, myös eurooppalaista tarjontaa.

Kulttuuripääkaupunkiraadin ensimmäinen kokous järjestettiin kesäkuussa Helsingissä. 12-jäseninen raati arvioi tuolloin kaupunkien hakemukset ja kuuli kaupunkien esitykset Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Raadin kaksi suomalaisjäsentä ovat Filosofian tohtori Riitta Vanhatalo ja Filosofian maisteri Kai Amberla. Raadin suositus oli, että kaikki kolme kaupunkia jatkavat toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kisassa.

Lue lisää:

Yllätys esikarsinnassa: kaikki Suomen ehdokkaat jatkoon kisassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*